Kožušník: Ve vedení ODS by neměl být nikdo ze současného vedení

08.01.2014 14:40

V novém vedení ODS, které vzejde příští týden z kongresu v Olomouci, by neměl být nikdo ze současného vedení. Novinářům to dnes řekl kandidát na předsedu, europoslanec Edvard Kožušník. Pokud by byl do vedení zvolen například úřadující šéf Martina Kuba, Kožušník by rezignoval. Svého protikandidáta, poslance Petra Fialu si dokáže představit jako místopředsedu strany.

Kožušník: Ve vedení ODS by neměl být nikdo ze současného vedení
Foto: Edvard Kožušník
Popisek: Europoslanec Edvard Kožušník

Podle Kožušníkových představ by ve vedení strany měli být ekonom, ideolog a žena. O konkrétních lidech, které by v případě svého zvolení chtěl mít v týmu, nechtěl mluvit. Členové nového vedení by podle něj měli být na kandidátce pro volby do Evropského parlamentu, které se na jaře uskuteční. Tím by se prý prokázalo, zda dokážou oslovit voliče.

Kožušník si myslí, že umí reagovat na nové politické výzvy a mohl by stranu sjednotit

Dvaačtyřicetiletý Kožušník se o funkci předsedy utká s exministrem školství Petrem Fialou, který do ODS vstoupil loni na podzim. Fiala už v úterý řekl, že Kožušníkovu kandidaturu vnímá jako oživení. Poukázal na to, že Kožušník dříve spolupracoval s expředsedou ODS a někdejším premiérem Mirkem Topolánkem. Kožušník dnes řekl, že je za tuto zkušenost rád. Uvedl, že si Fialy, kterého by spíše viděl ve funkci místopředsedy ODS, váží. "Je dobře, že vstoupil do ODS," řekl novinářům.

O předsednickou funkci se bude zřejmě ucházet také dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová, která svou kandidaturu oznámila hned po volbách. V minulých dnech na dotazy ČTK nereagovala, podle neoficiálních informací ale na kandidatuře trvá.

Kožušník si myslí, že umí reagovat na nové politické výzvy a mohl by stranu sjednotit. ODS podle něj není pro voliče důvěryhodná a potřebuje krizové řízení. Svůj plán na obnovu strany nazval plánem osmi hladových let. Rychleji podle něj nebude obnova možná. Úkolem nového předsedy podle něj bude mimo jiné otevřít stranu, navrátit jí sebedůvěru a zajistit dobrou komunikaci dovnitř strany i navenek. Je zastáncem snížení počtu místopředsedů či zúžení výkonné rady. Snížení počtu členů výkonné rady prosazuje i Fiala. Chce také vytvořit nový, zhruba stočlenný stranický orgán, který by měl sloužit pro komunikaci s regiony.   

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní budou mít jen 16 a míří do opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…