Krach komunistů a falešné uspokojení ODS, hodnotí volby u Bakaly

09.10.2016 9:58

Krajské volby 2016 jsou za námi. Zatímco v roce 2012 mohli komunisté slavit, protože bylo zřejmé, že se pevně usadili v mnoha zastupitelstvech a v jednom dokonce získali hejtmana, v roce 2016 dostala KSČM pořádný výprask. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že ztratila polovinu mandátů. Zpytovat svědomí musejí i další strany. ODS sice jásá, ale je otázkou, zda má nad čím.

Krach komunistů a falešné uspokojení ODS, hodnotí volby u Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk na serveru ihned.cz zhodnotil v povolebním desateru postavení politických stran v Česku. Hnutí ANO Andreje Babiše je jasným vítězem letošních krajských voleb. Předseda ODS Petr Fiala sice tvrdí, že se ODS znovu stává hegemonem pravice, ale to možná zapomněl, že jeho strana získávala i 30 procent voličů. Velký problém má předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„ODS získala celostátně skoro deset procent hlasů. To je sice ve srovnání s dobami její největší slávy, kdy bylo vše pod 30 procent bráno jako neúspěch, pořád zoufale málo. Ale když uvážíme, že ještě před třemi lety to vypadalo, že ODS vůbec nemusí přežít, jde o nepopiratelný úspěch předsedy Petra Fialy. ODS zafixovala tradiční pravicové voliče a zemřít se zjevně nechystá. Naopak výsledek, a tím pádem i stav strany Miroslava Kalouska, která nedostala celostátně ani čtyři procenta hlasů, lze zhodnotit snad jen parafrází staršího hesla TOP 09: ‚Horší, než si myslíte.‘ Petr Fiala by nicméně měl přestat s triumfalismem, protože termín ‚hegemon pravice‘, jak ODS v euforii nazývá, je vzhledem k deseti procentům získaných hlasů pořád trochu k smíchu. Měl by raději, spolu s Miroslavem Kalouskem, nebo eventuálně někým, kdo Kalouska v čele TOP 09 nahradí, přemýšlet o nějaké formě integrace pravicových stran,“ píše Honzejk.

Celý komentář najdete zde.

Nízká volební účast, která nedosáhla ani 35 procent, prý navíc ukazuje, že voliči jsou jaksi unavení z demokracie. Ke zvýšení volební účasti příliš nepomohlo ani pozvednutí protiuprchlického praporu. Hnutí, která brojila proti uprchlíkům, končila hluboko pod hranicí potřebnou pro zisk jediného mandátu v příslušném zastupitelstvu. Výjimku tvoří Koalice SPD Tomia Okamury a SPO Jana Veleby. Tyto dvě strany z celorepublikového hlediska uspěly a získaly několik mandátů.

Nejtvrdší úder ovšem dostali komunisté. „Hlavním poraženým krajských voleb jsou komunisté. Ztratili polovinu voličů, a to i v krajích ‚drsného severu‘, na které se dosud mohli spolehnout. Propad na Karlovarsku a Ústecku je pro Vojtěcha Filipa drsnou pěsťovkou. Je evidentní, že voliče komunistům odloudil Andrej Babiš. Zdánlivě je to paradox: Lidé s komunistickou mentalitou volí miliardáře?! Ale ve skutečnosti o paradox nejde. Babiš nabízí to, co dosavadní voliči komunistů chtějí slyšet. Tedy že se postará o to, aby (jim) bylo líp. Bez nějakých demokratických serepetiček, kterým oni (a koneckonců ani Babiš) nehoví. Komunisté se nestačí divit a Babiš se směje,“ analyzuje situaci autor.

Propadla se i ČSSD. Předsedovi sociální demokracie také odvedl voliče jeho koaliční partner Andrej Babiš, byť je třeba dodat, že propad ČSSD nebyl tak drastický jako u KSČM. Lidovci nohou být se současnou situací spokojeni. V Jiřím Čunkovi velmi pravděpodobně získají hejtmana a dokonce dokázali porazit i Michala Haška (ČSSD). Do jisté míry mohou jásat i Starostové a nezávislí, ovšem pouze v některých krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…