Krádež. Andrej Babiš šťouchl do kolegy z vlády

26.02.2014 9:54

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš živě komunikuje na sociálních sítích. Na Twitteru zveřejnil hned několik svých poznámek. Jedna komentuje reportáž v ČT, kde se mluví o předražených nákupech zdravotnických přístrojů přes kompletátorské firmy. "Dozvěděl jsem se, že ve zdravotnictví se neříká krádež veřejných peněz, ale kompletace," poznamenal Babiš doslova.

Krádež. Andrej Babiš šťouchl do kolegy z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Starý dluh z minulosti musí vysvětlovat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ještě v době, kdy byl ředitelem FN Ostrava, zrealizoval nákup zdravotních přístrojů, které byly podle některých zdrojů předražené. V této souvislosti se mluví o desítkách milionů korun. Ministr však podle svých slov, které pronesl v reportáži ČT, považuje toto tvrzení za „blbost“. Podle něj se nyní srovnávají přístroje rozdílných kvalit, bez znalostí důležitých souvislostí jako je servis, softwarové vybavení a náhradní díly, které mají na výslednou cenu zakázky zásadní vliv. „Dávat do souvislosti investice FN Ostrava a mou osobu se studií Evropské komise o netransparentnosti nákupů ve zdravotnictví, která nic z toho nezmiňuje, považuji za účelovou manipulaci,“ napsal již dříve Němeček.

Jenže Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) na podobné zakázky a podobné mizení peněz v českém zdravotnictví nahlíží jinak. „Vidím to jako systém na vyvádění prostředků mimo zdravotnictví,“ řekl v reportáži pro ČT v pořadu Reportéři. Podobnými předraženými zakázkami se prý mohlo ztratit až 200 milionů korun.

Existuje podezření na korupci a na získávání značných provizí z obdobných zakázek. Takzvaní kompletátoři uspěli v soutěžích na pořízení zdravotnických přístrojů a podle informací v pořadu ČT Reportéři ovládlo tento byznys asi pět hlavních kompletátorských firem, které realizovaly zakázky pro české nemocnice. Šlo tedy o prostředníky mezi výrobci přístrojů a nemocnicemi.

Kompletátoři nakoupili přístroje u výrobců a nemocnicím je přeprodali, podle potvrzených informací někdy i s třicetiprocentní přirážkou. Tím bylo možné dodat vybrané přístroje do zdravotnických zařízení za vyšší ceny a vytvořil se tak prostor pro korupci. A navíc se na těchto případech ukazuje, jak dokonale tu byl organizován systém zneužívání veřejných peněz.

Na tyto informace reagoval na Twitteru ministr Andrej Babiš (šéf hnutí ANO) takto: „Dozvěděl jsem se, že ve zdravotnictví se neříká krádež veřejných peněz, ale kompletace.“

Zredukoval jsem delegaci z 9 na 3 osoby

Nový ministr financí Andrej Babiš (ANO) zatím úspěšně demonstruje, že hodlá dostát svým slibům a snižuje náklady spojené se svým resortem. Nyní osekal delegaci resortu na jednání evropské Rady pro hospodářské a finanční věci. Oznámil to rovněž na Twitteru slovy: „10. 3. letím na první schůzku evropské Rady pro hospodářské a finanční věci. Původní delegaci devíti členů jsem zredukoval na tři včetně mne.“

Babišova restaurace u Cannes získala „Michelina"

Šéf hnutí ANO a zároveň ministr financí Andrej Babiš vlastní restauraci Paloma s výhledem na Cannes. Otevřel ji teprve loni v červenci a už získala jednu hvězdu v prestižním Michelinském průvodci. Jídla prý připravuje oceňovaný šéfkuchař Nicolas Decherch.

Andrej Babiš se z tohoto úspěchu raduje a nesmlčel své nadšení a podělil se o něj i na Twitteru. „Naše restaurace Paloma u Cannes dostala teprve 6 měsíců po otevření první hvězdu od Michelin Guide 2014,“ napsal sice suše, ale jistě s dobrým pocitem.

Ambicemi získat „Michelina" se podle iDnes.cz netajil už při loňském otevření podniku, do kterého investoval kolem 2,5 milionu eur (65 milionů korun). Druhý nejprestižnější průvodce Gault Millau jej zařadil mezi šest nejlepších restaurací na Azurovém pobřeží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…