Kradlo se ve velkém. Bývalý zástupce Radka Johna promlouvá

15.07.2014 10:55

Pro čtenáře ParlamentníchListů.cz zavzpomínal bývalý místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím na dobu, kdy byli členové VV ve vládě. Podle jeho vlastních slov prý byli víc než naivní. O většině lidí z VV si ale nemyslí nic špatného. „Byla to doba, která prověřovala charakter a mnoho z těch lidí neobstálo, zejména mladých, ale to já nemohu a nechci soudit,“ říká.

Kradlo se ve velkém. Bývalý zástupce Radka Johna promlouvá
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Bývalý místopředseda Věcí veřejných pro boj s korupcí Tomáš Jarolím z politiky neodešel. V současnosti je nezávislý zastupitel v Teplicích. Čtenář ParlamentníchListů.cz, který sám říká, že chodí pravidelně volit, se však zastupitele Jarolíma ptal ještě na Věci veřejné. Zajímá ho, jak zpětně VV hodnotí a také jak vnímá lidi z véček. Například Radka Johna, Karolínu Peake, Víta Bártu nebo sebe. „Byli jste naivní? Byli jste moc přísní? A co přejete paní Nagyové, jak myslíte, že její kausa dopadne?“ klade otázky čtenář.

„Naivita? Bezesporu a ve velkém,“ říká bez rozpaků Jarolím a popisuje, jak na jednom z prvních zasedání vedení VV, kde byl ještě jen jako host, řešili šetření na ministerstvech VV.  „Tehdy se vedla urputná diskuse o tom, jak resort dopravy a vnitra musí ušetřit každý dvě miliardy. Bylo to v rámci koaličních prohlášení o šetření na resortech. Úspora na dopravě a vnitru měla kompenzovat neškrtání rozpočtu na školství. To byla naivita non plus ultra, neboť koaliční partneři z toho měli legraci. Od nich šetřit nikdo nechtěl a ani nešetřil. Tam se kradlo ve velkém,“ napsal bývalý místopředseda Věcí veřejných pro boj s korupcí.

Věřili jsme, když Nečas sliboval

Naivní podle Jarolíma byli i v jednáních s koaličními partnery a tehdejším premiérem za ODS Petrem Nečasem. „Nebo případ odchodu Radka Johna z vnitra, kdy jim Nečas nasliboval, že když to udělají, tak jim dá za pár měsíců justici, kde mohou bojovat s korupcí. Panebože, to je víc než naivita,“ říká dnes Jarolím.

Tomáš Jarolím

  • BPP
  • Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu

„Příběhy o Kubicem, to se sem ani nedá napsat, za to by mne zase někdo žaloval. To samé na Ministerstvu dopravy po odchodu Bárty. Podával jsem trestní oznámení na D47 jen proto, že Dobeš se prostě utrhl a někdo si ho koupil a vedení VV s tím většinově nechtělo nic dělat,“ shrnuje bývalý véčkař.

Dal jsem hlavu na špalek

Co čtenář myslel údajnou přísností VV, není úplně zřejmé, ale Jarolím se domnívá, že jde mimo jiné o situaci, kdy požadoval odchod ministrů VV z Nečasovy vlády. „Nebo když jsem dal hlavu na špalek před grémiem a požadoval odchod ministrů z vlády, kteří to následně odmítli udělat a odtrhla se platforma LIDEM. Už tenkrát to Karolína Peake sama popsala na předsednictvu přesně: 'Tome, ty jsi ranař a já jsem v tomhle přizdisráč'," cituje Jarolím Peake s omluvou za vulgární výraz. Připomeňme, že Tomáš Jarolím v dubnu 2012 na místopředsednický post rezignoval, protože se mu nepodařilo prosadit, aby VV opustily vládu.

Jarolím se ve VV dostal v průběhu času a za předsednictví Radka Johna na vyšší stranický post. Hlavním důvodem bylo podle Johna společné téma protikorupční strategie. To koneckonců Jarolím potvrdil, když na jeho popud začala protikorupční policie prověřovat ministra financí Miroslava Kalouska kvůli podezření z korupce. „Podával jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, které státní zastupitelství překlasifikovalo na pana Kalouska," konstatoval Jarolím.

Byla to doba, která prověřovala charakter

Vzpomínání a bilancování by podle slov bývalého místopředsedy VV bylo na několik hodin povídání o konkrétních situacích a lidech. „O většině lidí z VV si nemyslím nic špatného. Byla to doba, která prověřovala charakter a mnoho z těch lidí neobstálo, zejména mladých, ale to já nemohu a nechci soudit,“ říká politik, který se dnes angažuje zejména v komunální politice.

Celý text odpovědi Tomáše Jarolíma ZDE:

Na závěr své odpovědi čtenáři ParlamentníchListů.cz se vyjádřil i ke kauze Nagyová. „A paní Nagyová? Jako všechny i toto je zejména lidský příběh. O touze a ambicích ženy a posedlostí mít moc. O slabosti, manipulativnosti a nedostatku vnitřního postoje muže, konkrétně pana Nečase. O době, kdy kmotrovský systém byl na vrcholu, protože prostředí tomu přálo. Jak dopadne soudní proces s paní Nagyovou nevím, neznám podrobnosti, ale obávám se, že pro ni z toho lidské a životní poučení nevzejde. Doufám, že pro společnost a lidi ano. Pro mne určitě...,“ uzavřel Jarolím své vzpomínání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …