Krajan z Německa: Dokud vládl bílý muž...

01.08.2018 8:12

Publicista a spisovatel žijící v Německu Luděk Frýbort si všímá slov Fareeda Zakarii v týdeníku Respekt, jenž podle jeho slov obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z výroby imigrační krize. Komentář publikoval na serveru NeviditelnyPes.cz.

Krajan z Německa: Dokud vládl bílý muž...
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

„Čím si dotyčný státník vysloužil páně Zakariovu nevůli, bylo by na delší vyprávění, dvě zmínky v závěru článku však podávají určité vysvětlení. Celý propletenec obav, zvláště mezi americkými bělochy bez vysokoškolského vzdělání, klíčovou Trumpovou voličskou základnou… praví se v jedné. …obavy z kulturního vytěsnění jsou klíčové pro pochopení motivace Trumpových voličů z řad bílých pracujících, dává k lepšímu druhá,“ poznamenává Frýbort.

Anketa

,,Nebrat ani jednoho migranta," razí Andrej Babiš. Je to správná politika?

97%
3%
hlasovalo: 17676 lidí

„Pomiňme páně Zakariův jemnocit, s nímž se zmiňuje o běloších bez vysokoškolského vzdělání a bílých pracujících, místo aby rázně zahovořil o té nevzdělané pakáži, a obraťme pozornost k nejklíčovějšímu detailu jeho polemiky, k substantivu běloch,“ dodal dále Frýbort a například zdůraznil to, že i bílý člověk má svá nadání. Zmiňuje třeba schopnost organizace, uvažování reálné, zvídavost a tvořivý nepokoj, ochotu riskovat. 

Původní text ZDE

„A když už se tak neslýchaně rouhám duchu této doby, postoupím ještě o krok dál. Rozhlédněme se po současném světě: nejsme-li raněni slepotou optimismu, musíme doznat, že to není žádná sláva. Na jednom konci sektářské rvačky a pranice, na druhém beznaděj, z níž lidé hledají východisko úprkem do zatím ještě jakž takž stabilní Evropy… Nevím, lze-li nalézt přímou souvislost, ale nápadné to je: dokud bílý člověk vykonával dozor nad oblastí, jíž se říká třetí či – ó, svaté pokrytectví – rozvojový svět, byly sice všelijaké tahanice, vcelku ale panoval určitý řád. Svrhnuvše koloniální jařmo staly se země takzvaně rozvojového světa dějištěm zmatků a blázinců, vzteků a nenávistí, místy docela pěkně krvavých. Čím to…? Inu, zpronevěřil se bílý muž svému úkolu, a dějiny mu to neodpustily,“ dodává Frýbort. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…