Kraje chtějí, aby se pravidla pro veřejné zakázky změnila od nového roku

28.11.2014 15:20

Kraje chtějí apelovat na poslance, aby uspíšili projednávání a přijetí novely zákona o zadávání veřejných zakázek, která měla platit od začátku příštího roku. Takzvaná technická novela ale zůstala ležet v Poslanecké sněmovně. Podle šéfa Asociace krajů ČR Michala Haška (ČSSD) je novela klíčová pro financování veřejných projektů, zejména v době, kdy je potřeba nastartovat národní i regionální ekonomiku. Hašek to dnes řekl novinářům ve Zbirohu na Rokycansku, kde jedná Rada Asociace krajů.

Kraje chtějí, aby se pravidla pro veřejné zakázky změnila od nového roku
Foto: red
Popisek: Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek s hejtmany

Kraje patří ke kritikům současného zákona o zadávání veřejných zakázek, který podle Haška brzdí možnost veřejného investování. Novela reaguje na největší nedostatky současného zákona. Má zadavatelům ulehčit hodnocení nabídek v tendrech využíváním více kritérií a nezaměřovat se pouze na nejnižší cenu. Umožňuje například více zohlednit zkušenosti a předchozí praxi předkladatele nabídky.

Hejtmani by chtěli, aby novela klíčové normy začala fungovat co nejdříve. „Aby se pravidla pro veřejné zakázky změnila v ideálním případě od nového roku, jinak je ohroženo čerpání celé řady finančních prostředků, zejména z evropských fondů. Je to velmi nepříjemná situace, ztratil by se rok času a Asociace krajů, určitě jako i další veřejní zadavatelé, má zájem na tom, aby technická novela začala platit co nejdřív," uvedl Hašek.

Šlechtová doufá v platnost od března 2015

Kraje proto chtějí apelovat na poslance, aby se pokusili co nejdřív najít kompromis, aby se normou mohl zabývat Senát a prezident. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ale tento týden na setkání lídrů českého stavebnictví řekla, že novela zákona od 1. ledna 2015 platit nebude. „Potvrzuji, že novela nebude platit od 1. 1. 2015. Snažím se o to, aby novela platila nejdéle od března 2015," prohlásila Šlechtová, která prý nyní jedná s poslanci o podpoře normy.

Takzvanou technickou novelu teprve předminulý týden projednal sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj a minulý týden se jí zabývali poslanci z hospodářského výboru. Teprve poté se dostala do dalšího čtení, což je postup při schvalování zákonů. Osud novely však bude po jednání poslaneckého výboru složitý, protože poslanci na rozdíl od Ministerstva pro místní rozvoj, které legislativní normu předkládalo, požadují, aby se limit pro takzvané vícepráce zvýšil ze současných 20 procent na 50 procent. To by v praxi znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu ceny dosažené v soutěži. Ministerstvo se podobným změnám brání. „Poslanci se do novely snaží dát vlastní návrhy, které však řeší připravovaný nový zákon," řekla Šlechtová. Nový zákon podle evropských směrnic chce ministerstvo uvést v účinnost 1. ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…