Kraje chtějí podporu Zemana v otázce platů v sociálních službách

10.08.2017 20:18

Hejtmani doufají v podporu prezidenta Miloše Zemana při jednání o pokrytí výdajů na navýšení platů pro poskytovatele sociálních služeb, řekla dnes novinářům předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO). Vyšší platy poskytovatelů sociálních služeb, sester nebo řidičů autobusů jsou jedním z témat dnešní schůzky prezidenta s hejtmany, která se koná na zámku v Lánech. Na setkání prezident přizval také ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (ANO). Zprávu přinesla ČTK.

Kraje chtějí podporu Zemana v otázce platů v sociálních službách
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Navýšení výdělků v sociálních službách nařídila vláda výrazněji upravit od letošního července. Krajům na to na druhé pololetí roku 2017 poskytla příspěvek 1,16 miliardy korun. Hejtmani opakovaně upozornili na to, že tato suma na šest měsíců do konce roku stačit nebude. Podle Vildumetzové chybí víc než třetina částky. Budou ji muset poskytnout krajské rozpočty. Kraje proto chtějí, aby jim výdaje navíc dorovnalo ministerstvo práce.

„Byli bychom rádi, kdyby nás pan prezident podpořil a kdyby vyslal signál, že kraje si ty finanční prostředky zaslouží,“ uvedla Vildumetzová před začátkem jednání s prezidentem. Nařízené navýšení platů zatím kraje pokryjí ze záloh, které mají k dispozici, dodala Vildumetzová.

S hlavou státu budou hejtmani mluvit také o jeho krajských cestách. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran nedávno upozornil na to, že Zemanovy cesty do regionů by se daly považovat za předvolební kampaň, a náklady na ně by proto měl zahrnout do volebního limitu. Návštěvy platí kraje a dosud je Zemanovy návštěvy stály 17 milionů korun.

Vildumetzová prohlásila, že hejtmani si váží toho, že prezident kraje navštěvuje. „Nechceme na tom nic měnit. Je dobře, pokud se prezident zajímá o dění v kraji,“ uvedla. O tom, zda jde o kampaň, a na organizaci by tudíž měla přispívat prezidentská kancelář, musí podle Vildumetzové rozhodovat k tomu zřízený úřad.

Diskuse mezi hlavou státu a představiteli krajů bude trvat několik hodin. Oficiálně začne v 19:00 projevem prezidenta. Po něm dostane slovo Vildumetzová a následovat bude neformální debata. Program na lánském zámku skončí ve 21:00 slavnostním rozsvícením lamp, které prezidentovi věnovali hejtmani.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…