Krajní pravice? Zásadní zjištění akademiků: Když je bída a lidé se naštvou...

08.12.2015 10:54

Němečtí akademici Manuel Funke, Moritz Schularick a Christoph Trebesch zkoumali důsledky finančních krizí ve dvaceti vyspělých ekonomikách světa mezi lety 1870 až 2014. Zjistili mimo jiné, že po každé finanční krizi obecně dochází k posílení krajní pravice.

Krajní pravice? Zásadní zjištění akademiků: Když je bída a lidé se naštvou...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš. Líbilo by se vám to tak v roce 2018?

73%
27%
hlasovalo: 9338 lidí

Podle autorů analýzy zasadila poslední ekonomická krize těžkou ránu také současnému politickému systému v Evropě. Poukazují na to, že na národní úrovni byl zásadně narušen systém dvou dominujících stran a ve volbách jsou úspěšné i zcela nové strany. Masové demonstrace, stávky a politické hádky jsou z jejich pohledu jen vyústěním finanční krize. „S přihlédnutím ke katastrofickým důsledkům hospodářské krize ve třicátých letech je nutné si položit otázku, co nám historie říká o politických následcích podobných otřesů. Můžeme z dlouhodobého hlediska moderních dějin identifikovat systematické posuny v politice po finančních krizích?“ uvádí se v analýze.

Autoři aktuální analýzy přiznávají, že nejsou zdaleka první, kdo si takové otázky v tomto kontextu pokládají. Poukazují na studii De Bromheada a jeho týmu z roku 2012, jež se věnovala hledání spojitosti mezi hospodářskou krizí ve 30. letech a následným nárůstem politického extremismu. Tým kolem profesora Miana zase ve stejném roce publikoval studii, jež dokazuje, že po finančních krizích dochází k polarizaci a rozdělení parlamentu. „My jsme nyní udělali nejúplnější historickou analýzu, v rámci které jsme sledovali časové období od roku 1870 do roku 2014 ve dvaceti nejvyspělejších ekonomikách světa, jež zahrnovalo více než 800 voleb. Následně jsme vše dali do souvislostí s více než 100 finančním krizemi.“

Celá studie v angličtině je vám k dispozici ZDE.

Prvním zjištěním Funkeho, Schularicka a Trebesche je, že po většině finančních krizí za posledních téměř 150 let se politický systém posunul více napravo. „V průměru krajní pravice posílila o třetinu v období pěti let, které následovaly po krizi. Zvláště viditelný je tento trend v období před a po druhé světové válce. Extremistické strany z pravicového spektra výrazně posilovaly ve třicátých letech i po roce 2008. Něco podobného se však opakovalo také v případě lokálních finančních krizí, jako byla bankovní krize ve Skandinávii zkraje devadesátých let. Zjsitili jsme rovněž, že naopak levice z finančních krizí prakticky nikdy neprofitovala,“ píše se v aktuální studii německých akademiků.

Za druhé klíčové zjištění považují autoři studie skutečnost, že po každé takové finanční krizi se obecně stávají vládnutí a celková správa státu mnohem obtížnější. „Parlament daného státu se obvykle začíná rozdělovat a vládnoucí koalice ztrácejí vliv. Naproti tomu posiluje opozice a stoupá počet stran, které se v dalších volbách následujících finanční krizi dostanou do parlamentu. To je samozřejmě špatná zpráva pro ty, kteří chtějí zajistit efektivní řízení státu. Právě v této době je přitom nutné přikročit k rozhodným politickým krokům,“ konstatují akademici a poukazují také nejenom na nárůst protestních hlasů ve volbách, ale také na zvýšený počet demonstrací v ulicích.

V součtu se množství generálních stávek, demonstrací a násilných nepokojů co do četnosti po finanční krizi dostává téměř na dvojnásobek v porovnání s obdobím před krizí. „Když tyto tři formy rozebereme jednotlivě, tak protivládní demonstrace se v období po krizi ztrojnásobí, násilné nepokoje zdvojnásobí a počet stávek roste nejméně o jednu třetinu. Kritickým obdobím obvykle zůstává prvních pět let po finanční krizi a poté se negativní důsledky postupně začínají snižovat. Deset let po skončení ekonomické krize se potom volební výsledky vracejí k historickému průměru. Platí to jak pro preference krajní pravice, tak pro předchozí rozdrobenost národních parlamentů.

„Typickou reakcí po finančních krizích je tedy nárůst vlivu krajně pravicových stran a naopak dočasně se snižující volební preference vládní většiny. Dále také dochází k fragmentaci parlamentu, do které se dostává více politických stran. Tento vývoj pravděpodobně brání přijetí efektivních řešení a přispívá k celkovému politickému kolapsu. Výsledná politická nejistota potom může být hlavním důvodem pro hojně diskutované pomalé hospodářské oživení v období následujících těsně po krizi. Součástí tohoto období je také zvýšený počet pouličních protestů a stávek. V důsledku toho lze konstatovat, že regulační orgány a centrální bankéři nesou velkou zodpovědnost za politickou stabilitu. Předcházet finanční krizi tak zároveň znamená snížení vzniku politické katastrofy,“ uzavírají autoři svoji analýzu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…