Krajské volby: ČSSD i nadále válcuje ANO. Posílily protimigrantské nálady a místní koalice

16.08.2016 17:14

Agentura Phoenix research on-line uskutečnila unikátní výzkum aktuálních voličských nálad před blížícími se krajskými volbami. Aktuální měření proběhlo na vzorku 9 308 respondentů v červenci letošního roku.

Krajské volby: ČSSD i nadále válcuje ANO. Posílily protimigrantské nálady a místní koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

Největší podpoře voličů v krajích se v červenci těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v devíti krajích – ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském, Moravskoslezském kraji a nově ve Zlínském kraji (oproti červnovému měření).

Hnutí ANO 2011 Andreje Babiše pak vítězí ve dvou krajích – Plzeňském a Olomouckém. Prvenství ve zbývajících dvou krajích si mezi sebou rozdělili Starostové pro Liberecký kraj a komunisté. Starostové bodují v Libereckém kraji a KSČM v Ústeckém.

  • přehled červnových preferencí ZDE
  • přehled květnových preferencí ZDE

Zájem mezi voliči je patrný také u lokálních hnutí spolupracujících s komunálními politiky a představiteli KDU-ČSL. V Královéhradeckém kraji skrze Koalici pro Královéhradecký kraj a Pardubickém kraji skrze Koalici pro Pardubický kraj dosáhla i na stříbrnou příčku sympatií potenciálních voličů.

Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Na symbolicky bronzovém místě v Plzeňském kraji boduje Koalice pro Plzeňský kraj, v Jihočeském kraji pak Jihočeši 2012, ve Středočeském kraji zase Starostové a nezávislí (STAN se zde dostal nad 11 procent a podle měření je třetím nejsilnějším subjektem v dané lokalitě), stejně tak v Olomouckém kraji Koalice pro Olomoucký kraj se starosty.

„Samozřejmě nás těší, že jsme mezi nejúspěšnějšími politickými subjekty, těší nás, že průběžně rostou naše preference, ale jediným skutečným průzkumem veřejného mínění jsou v demokracii volby. A ty chceme vyhrát,“ sdělil ParlamentnímListům.cz starosta Kolínakandidát na středočeského hejtmana a místopředseda STANu Vít Rakušan.  

V rámci pravicových subjektů se s velkými problémy potýká TOP 09, kterou téměř ve všech krajích přeskakuje ODS. „Ukazuje to na dobře sestavené kandidátní listiny s důvěryhodnými kandidáty. Voliči se k nám postupně vracejí. Neúspěch TOP09 pro nás není tématem. O výsledku ale rozhodnou až volby," vzkázal redakci Martin Kupka, místopředseda občanských demokratů.

Ostře sledovaný bude Středočeský kraj:

Hned v několika krajích by bodovaly rovněž koalice Soukromníků a Svobodných. Nejmarkantnější výsledek a meziměsíční růst zaznamenalo toto duo ve Zlínském kraji, kde by získalo 10,5 procenta voličské podpory. Na pětiprocentní hranici dosahují v Královéhradeckém kraji, v sousedním Pardubickém jsou pak dokonce nad pěti procenty stejně jako ve Středočeském.

„Uvedená statistika mne samozřejmě těší. Tím spíše, že jde již o několikátý průzkum, který potvrzuje, že koalice Svobodných a Soukromníků si získala důvěru obyvatel Zlínského kraje. Na druhou stranu však nejsem zvyklý podobné statistiky v rámci předvolebních kampaní nijak přeceňovat. Těším se především na to, že se budu, stejně jako to dělám v případě své senátní funkce na Slovácku, setkávat a komunikovat s lidmi, a to napříč celým krajem, zajímat se o jejich problémy a pomáhat hledat cesty k jejich řešení,“ sdělil redakci senátor Ivo Valenta, lídr právě ve Zlínském kraji.

  • kompletní přehled aktuálních preferencí ZDE

Samostatnou kapitolu pak tvoří hnutí ANO a ženy v čele kandidátek. Tento způsob prozatím nefunguje ani v Karlovarském kraji s lídryní Janou Vildumetzovou, na Královéhradecku či v jižních Čechách, kde je v čele poslankyně a tamní předsedkyně Radka Maxová. Souběžně zvládat hned několik funkcí tam možná ANO – ženy nebudou muset. Jejich teoretický úspěch se zatím krčí mezi 11 až 14 procenty, což je řadí do pole poražených.

„Myslím si, že ANO u krajských voleb naráží na dva problémy, které se odrážejí v preferencích. Jedním je, že pro voliče ANO nebudou krajské volby klíčové, protože nekandiduje člověk, kvůli kterému chodí ANO volit, tedy Andrej Babiš. Druhým je, že ANO nemá všude vybudované stranické struktury nebo na některých místech došlo k problémům. To se odrazí v konkrétních volebních výsledcích a stlačí je dolů. Preference ukazují, že ve většině krajů se hnutí umístí na prvních třech místech bez výjimky, ale že by všude zvítězilo, jak signalizuje náskok v celostátních průzkumech, to se mi nezdá,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz v souvislosti s krajskými preferencemi politolog Petr Sokol.

Zajímavý je rovněž pohled na takzvané protimigrační subjekty, v tomto případě reprezentované hnutím Úsvit a Dělnickou stranou na Ústecku. Právě v tomto regionu se totiž podle dat Phoenixu oba dostaly na hranici volitelnosti. V koalici s NS-LEV 21 má Vandasova Dělnická strana 5,2 procenta a Úsvit, jehož lídrem je poslanec David Kádner, 4,3 procenta. Kolem čtyř procent by pak Úsvit získal v Moravskoslezském a Plzeňském kraji.

„Považuji to za signál, že názory Dělnické strany a jejích koaličních partnerů jsou stále více mezi občany přijímány kladněji. Myslím si, že můžeme získat ještě lepší výsledek, ale chce to jediné: aby lidé, kteří mají dost současných, zkorumpovaných politiků, přišli k volbám a volili skutečnou a národní opozici. A tou je zde pouze DSSS,“ vzkázal naší redakci Tomáš Vandas.

Jednotlivé lídry kandidátek bude k vidění rovněž během diskusí Blesku. Ten v úterý oznámil, že nabídne v rámci volebního zpravodajství živě vysílané debaty s kandidáty na hejtmany ze všech krajů České republiky. Tým reportérů bude v 90minutovém vysílání zpovídat lídry, kteří mají šanci probojovat se do vedení krajů.

Volby do zastupitelstev krajů byly vyhlášeny prezidentem Milošem Zemanem na 7. a 8. října 2016. Volit se budou krajští zastupitelé ve 13 krajích mimo hlavní město Prahu, kde má pravomoci obdobné krajskému zastupitelství zastupitelstvo hlavního města Prahy zvolené v roce 2014. Volby budou ve třetině volebních obvodů souběžně též s volbami do senátu a v Brně souběžně s referendem o poloze hlavního nádraží.
 
Strany a hnutí mohly předkládat své kandidátní listiny příslušnému krajskému úřadu do 2. srpna 2016, losování čísel hlasovacích lístků proběhne 23. srpna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…