Krajský soud se bude znovu zabývat volbami v Bílině na Teplicku

29.04.2019 6:41

Krajský soud v Ústí nad Labem se dnes znovu začne zabývat komunálními volbami v Bílině na Teplicku. Ústavní soud totiž vyhověl stížnosti Pavla Musila ze sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM, jenž neúspěšně upozorňoval na domnělé kupčení s hlasy a další nesrovnalosti. Původní žalobu krajský soud zamítl, nyní by měl rozhodnout znovu, a to při zohlednění dodatečně předložených důkazů.

Krajský soud se bude znovu zabývat volbami v Bílině na Teplicku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Krajský soud se částí Musilových důkazních návrhů vůbec nezabýval s vysvětlením, že byly uplatněny až dodatečně, tedy po lhůtě pro zpochybnění voleb a nedlouho před rozhodnutím krajského soudu. Volby se konaly loni v říjnu.

Soud nechal přehrát část videonahrávek. Lidé v nich uváděli, že dostávali 300 nebo 400 korun za hlasy pro konkrétní stranu. Provedené důkazy ohledně možného uplácení voličů ale krajský soud vyhodnotil jako nedostatečné.

Volby v Bílině vyhrálo hnutí ANO, získalo devět křesel v 29členném zastupitelstvu. Nezávislí v Bílině - HNHRM skončili čtvrtí a mají tři křesla. V roce 2014 soud nařídil opakování voleb v Bílině kvůli kupčení s hlasy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…