Krajský soud v Praze dnes zamítl stížnosti vítězného sdružení na volby v Kutné Hoře

07.11.2018 22:28

Krajský soud v Praze dnes zamítl stížnosti na volby v Kutné Hoře. Návrhy podalo vítězné uskupení Město PRO lidi a jeho lídr Martin Starý kvůli šíření falešných předvolebních letáků. Anonymní dezinformační kampaň slibující mimo jiné přijetí až 2 000 migrantů mohla podle Starého ovlivnit rozhodování voličů. Soud ale stížnostem nevyhověl, vyplývá z informací na úřední desce. Termín ustavujícího jednání zastupitelstva zatím není znám.

Krajský soud v Praze dnes zamítl stížnosti vítězného sdružení na volby v Kutné Hoře
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kutné Hory Martin Starý (Kutnohorská změna)

Letáky tvářící se jako předvolební materiály Města PRO lidi se objevily v částech města Karlov a Žižkov a navrhovaly ubytování utečenců v bývalých kasárnách. Peníze na úspěšnou integraci cizinců měly být získány prodejem vstupenek do chrámu svaté Barbory po jeho odebrání církvi.

Podle soudu byla sice porušena pravidla čestné a poctivé kampaně, distribuce letáků ale vyšla najevo v relativně velkém časovém odstupu od zahájení hlasování, takže Město PRO lidi mělo dostatečný prostor na reakci. „Výsledná intenzita porušení pravidel vedení volební kampaně nedosahuje takové úrovně, že by měla za následek hrubé ovlivnění výsledků voleb, tedy jejich zatemnění,“ stojí v usnesení.

V Kutné Hoře by mělo v příštích čtyřech letech vládnout hnutí ANO s pěti menšími stranami, starostou má být nadále Josef Viktora z ANO. Vítěznému Městu PRO lidi připadne opoziční role. Kromě ANO mají být v nové koalici STAN Šance pro Kutnou Horu, Piráti, Alternativa pro Vás, KDU-ČSL a Kutnohorská změna. Dohromady mají 16 z 27 křesel v zastupitelstvu. Místostarosty by se měli stát Silvia Doušová z Šance a Vít Šnajdr z Pirátů. Vedle Města PRO lidi v opozičních lavicích usednou také občanští demokraté, v koalici nebude ani KSČM.

Město PRO lidi má v zastupitelstvu pět křesel, stejně jako druhé ANO. ODS získala čtyři mandáty a STAN Šance pro Kutnou Horu tři. Po dvou křeslech mají Alternativa pro Vás, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Kutnohorská změna a KSČM.

Město PRO lidi dávalo přednost široké koalici s ANO a ODS doplněné o menší strany. Souhlasilo i s možností přenechat hnutí ANO post starosty. Nechtělo však, aby ve funkci pokračoval Viktora. Jiným stranám zase naopak vadil Starý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…