Krajů je nadbytek. Jsou to průtokáče peněz, rozčílil se Babiš na Frekvenci 1. A o Sobotkovi prohlásil...

02.10.2016 17:45

Hostem Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Hovořilo se mimo jiné o situaci před volbami, ale i o jeho úspěších.

Krajů je nadbytek. Jsou to průtokáče peněz, rozčílil se Babiš na Frekvenci 1. A o Sobotkovi prohlásil...
Foto: FTV Prima, spol. s r.o.
Popisek: Andrej Babiš na Primě

„Funguji sedm dní v týdnu, 19 hodin denně, spím pět hodin. Trochu jsem zhubl, začal jsem cvičit. Nemohu teď však zastavit, už kvůli lidem kolem mě,“ řekl Babiš úvodem k předvolební kampani. Následně už přešel do útoku, a to především proti koaličnímu partnerovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD, jehož nazval populistou. Nechyběla však ani kritika jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) za jeho fiktivní mluvčí Lucii Proutníkovou, za níž stála lobbistka Jana Mrencová. Kritice podrobil i moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD). 

„Na krajích se hospodaří netransparentně. Přitom kraje žijí z peněz daňových poplatníků. Krajů je však nadbytek. Jsou to průtokáče peněz,“ podotkl rovněž Babiš. Za úspěch bude považovat, vyhraje-li hnutí ANO v pěti krajích.

Sám sebe poté Babiš pochválil za to, že v roli ministra financí dokázal sehnat prostředky na infrastrukturní projekty.

Babiš následně vyloučil privatizaci krajských nemocnic, o níž se v posledních dnech spekuluje. „To je nesmysl. My chceme, aby krajské zdravotnictví fungovalo, aby ušetřilo peníze,“ zmínil ministr.

Církevní restituce se podle jeho názoru měly řešit hned po sametové revoluci. „Náhrady byly podvod. Byly předražené. Byl to kšeft Miroslava Kalouska (TOP 09), který to vyloboval,“ dodal Babiš. Proto je podle jeho názoru legitimní, že by to mělo být zdaněno. „Církev dostane celkově asi 170 miliard,“ řekl.

Bilance státního rozpočtu vypadá podle ministra financí dobře. „Dluh bude o dvacet miliard nižší, než když jsem nastupoval do funkce,“ pochválil se Babiš. „Peníze daňových poplatníků řídím jako firmu a ono to funguje,“ dodal se slovy, že má ambici se dostat mezi prvních pět nejméně zadlužených států v Evropě. „A přitom jsme ten rozpočet neuškrtili,“ řekl. Podle jeho slov se například vyplatilo kontrolní hlášení DPH. 

Nemohlo samozřejmě chybět ani téma elektronické evidence tržeb. Babiš podotkl, že se snaží snížit DPH na pivo, aby byla hospodským ulehčena situace, za elektronickou evidencí tržeb si však stojí. 

Babiš závěrem prozradil, že stále přemýšlí, zda jeho vstup do politiky byl správný. „Přes léto jsem se dal dohromady, dospal jsem se, zhubl jsem. Chodím nyní mezi lidi, mám radost, když mě lidé podporují. Moje paní mě podporuje. Omlouvám se dětem, ale nemohu to vzdát. Ten život běží rychle, za rok a pár dní se rozhodne, jak to bude dál,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…