Král Bumbal se chtěl vyzvracet. Tak Jan Rejžek uvedl svou pohádku o Zemanovi

21.04.2015 16:32

Někdejší hudební recenzent a hvězda televizní Katovny Jan Rejžek, který nyní jednou týdně přispívá do Lidových novin v rotující rubrice Poslední slovo, věnoval jeden ze svých textů pohádce o tom „Jak Ovčáček Jirka hledal peroutku pro krále Bumbala I.“.

Král Bumbal se chtěl vyzvracet. Tak Jan Rejžek uvedl svou pohádku o Zemanovi
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jan Rejžek

Jan Rejžek patří zejména na Twitteru, který je jeho dominantní názorovou platformou, k nejostřejším kritikům prezidenta Zemana a všech, kteří podle jeho názoru fandí Rusku. Exprezidenta Klause tak nazval „starým kágébákem“, případně „čtyřprocentní kágébáckou zrůdou“ a bezprostředně po jejich úmrtích připomněl agentství sportovních redaktorů Karla Maliny a Štefana Niňaje.

Prezidenta Zemana si ale bere do úst s oblibou největší. Po jeho výroku, že postižené děti by neměly být vystaveny šikaně ze strany zdravých vstevníků, Rejžek například posměšně glosoval: „Postižený handicapovaný prezident nemá sedět v jednom baráku s neprověřeným Vráťou Mynářem a s provařeným lukoidním Martinem Nejedlým, ne.“ Jinak se obvykle spokojí s lapidárnějšími glosami typu: „Koho si lůza vybrala na Hrad, toho tam má.“

Nyní ale Lidovky.cz připomněly Rejžkovo starší „Poslední slovo", v němž glosoval kauzu hledání Peroutkova článku hradním mluvčím Jiřím Ovčáčkem“. Příběh hledání Peroutky glosátor převyprávěl jako pohádku.

„V jedné zemi vládl rozmařilý král Bumbal I. Při hostině se zase jako vždycky přecpal a přepil, a aby se vyzvracel, zachtělo se mu strčit podle zvyku do krku pírko. Nikde ho však nemohl najít, a tak se rozkřikl na služebnictvo: ‚Sakra, to tady není žádná peroutka?‘ I přihlásil se ochotný ovčáček Jirka, že králi peroutku najde,“ uvedl čtenáře do situace.

Celá Rejžkova pohádka ZDE

Následuje popis všech peripetií, které Jirka na cestě prožije. Od pošklebků, kterými jej častuje „pravdoláskařská hadrnice“, po tucet huličů, kteří mu sice nepomohou, ale zato mu sdělí životní moudro „Smrt abstinentům“.

Nakonec se vypraví hledat peroutku i do ciziny, ale nakonec neuspěje ani v tunelu Blanka. Peroutku nenajde nikde, zato však objeví řadu jiných věcí. „Našel dům holubí, co míval stáj roubenou, bílý štít. Bezpečnostní prověrku svého komořího Vratislava, ztracenou čest Kateřiny Blumové a Jany Nagyové, všechno, co se kdy komu ztratilo v překladu, jedno chilské pero, spoustu skleněnek, odložených dětí v babyboxech, knoflíků, prázdných peněženek a vysátých platebních karet, ba i pár zaprášených iluzí z Pražského jara, kosteleckou uzeninu v zažloutlém plakátu Občanského fóra HAVEL NA HRAD! ze sametové revoluce, jakousi výplatní listinu v rublech jistému panu profesorovi,“ básní Jan Rejžek.

Jeho král Bumbal I. se mezitím upije, ale zarputilý Jirka hledá po zemi peroutku dál. „Lidé si na něj zvykli jako na úrodu květnových třešní nebo na první sníh. Objednávají mu polévku nebo panáka a nejlépe ho uklidní lízátkem, které šťastně cumlá. Než upadne do laskavého spánku, ještě stačí zašeptat: ‚Já stejně jednou peroutku objevím a všichni se mi omluvíte, vy jedni neandertálci‘,“ končí Rejžkova pohádka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …