Králíci, hory, moře. Rathův oblíbený žalobce Jirát řečnil u soudu celý den, a ještě neskončil

03.03.2015 17:37

Státní zástupce Petr Jirát dnes zahájil závěrečnou řeč v korupční kauze, kde svou roli hrál i někdejší hejtman ČSSD David Rath. Před soudem i dnes zaznělo, jaká kódová označení používali obžalovaní. Odposlechy prozradily leccos o králících, horách a mořích. Řeč Jirát dokončí zítra. Informuje o tom Český rozhlas.

Králíci, hory, moře. Rathův oblíbený žalobce Jirát řečnil u soudu celý den, a ještě neskončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Spolupracující obviněná Ivana Salačová vyšetřovatelům popsala, co znamenala kódová slova, která vyšetřovatelé zachytili v odposleších. Pokud přišla řeč na králíky, šlo prý ve skutečnosti o úplatky. Když se obžalovaní bavili o horách, mělo se jednat o navýšení úplatků, moře pak zase znamenalo jejich snížení.

"Inženýrka Salačová píše SMS doktoru Kottovi, zda by si tedy pro králíky nemohl přijet zítra, to jest 10. 1., až po deváté hodině. Doktor Kott odpovídá, že se mu to hodí,“ popsal ukázkovou výměnu informací mezi obžalovanými z roku 2012.

Stojí za připomenutí, že soudce Robert Pacovský před časem případ rozdělil do dvou větví, protože David Rath, Lucie Novanská či jejich advokáti u soudu často chyběli, čímž se celý případ hodně protahoval.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …