Královéhradecká ODS, i ta na Vysočině, nominovala na předsedu Fialu

11.01.2014 19:30

Regionální sněmy ODS Královéhradeckého kraje a Kraje Vysočina nominovaly na předsedu strany Petra Fialu. Bývalý ministr školství tak získal podporu v dalších krajích po jižní Moravě a středních Čechách.

Královéhradecká ODS, i ta na Vysočině, nominovala na předsedu Fialu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Na Vysočině Petr Fiala získal 41 hlasů ze 70. Regionální sněm rozhodoval, zda na předsedu nominuje jeho, nebo Miroslavu Němcovou. "Pro mě jsou obě varianty dobré a dokážu si v čele strany představit jak Petra Fialu, tak Mirku Němcovou," řekl předseda občanských demokratů na Vysočině Miloš Vystrčil. Právě jeho vybral sněm jako kandidáta do Výkonné rady ODS.

"O nominaci na předsedu strany dnes usiloval také Edvard Kožušník, ale v souboji v Petrem Fialou nezískal dostatečnou podporu," řekl šéf královéhradecké ODS Ivan Adamec.

O post šéfa ODS v Královéhradeckém kraji usilovali také bývalý krajský šéf občanských demokratů a exstarosta Jičína Martin Puš a europoslanec Oldřich Vlasák, největší podporu však získal Adamec. "Musíme komunikovat, musíme dobře vybírat kandidáty do voleb, které nás čekají. Je potřeba se oprostit od osobních animozit a komunikovat o věcech. Chceme, aby se naše strana dostala zpátky do přízně pravicových voličů," řekl Adamec.

Fiala v sobotu získal nominaci na předsedu také ve Zlínském kraji.

Fialu na místo šéfa ODS v minulých dnech nominovali také zástupci Středočeského a Jihomoravského kraje. Liberecký kraj zase zvolil jako nejvhodnějšího kandidáta na předsedu europoslance Edvarda Kožušníka.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Stranu zatím vede Martin Kuba, který prý ale neuvažuje o kandidatuře na předsedu. Fialovým soupeřem bude za týden v Olomouci kromě Kožušníka patrně i stávající místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Politolog, bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a bývalý ministr školství Petr Fiala oznámil svou kandidaturu na post předsedy začátkem loňského prosince. Za ODS už kandidoval v podzimních předčasných parlamentních volbách do Poslanecké sněmovny.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…