Krátce po britském referendu přibývá útoků. Tohle se stalo u polského centra v Londýně

28.06.2016 18:40

V neděli, tedy dva dny poté, co si Britové zvolili odchod z Evropské unie, se na dveřích Polského kulturního centra nacházejícího se v centrální části Londýna objevilo rasistické graffiti s vulgárním obsahem. Již den po incidentu začaly do centra proudit davy lidí vyjadřujících svou podporu a vděk polské komunitě – centrum bylo doslova obsypáno květinami.

Krátce po britském referendu přibývá útoků. Tohle se stalo u polského centra v Londýně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

„Drazí polští spoluobčané, je mi opravdu velice líto, co se včera stalo. My, Britové, jsme velmi vděční za to, že jste bok po boku s námi bojovali ve válce, a za to, jak neuvěřitelnou měrou přispíváte k rozvoji naší společnosti. Milujeme vás,“ objevilo se na jedné kartě přiložené ke květině.

„Drazí polští přátelé, chtěli jsme vám dát vědět, jak moc nás mrzelo, když jsme se doslechli o tom, že došlo k posprejování dveří vašeho centra. Už to, že Velká Británie (nebo alespoň její část) bude odcházet z Evropské unie, je dostatečně skličující. To, že si výsledek referenda mnozí vykládají jako mandát k vyjadřování rasismu a xenofobie, je vskutku hrozivé,“ zněl další vzkaz.

Graffiti, které se objevilo v neděli na dveřích Polského kulturního centra v Londýně, představuje jen jeden z rasově orientovaných vandalských činů, které se začaly množit napříč Velkou Británií od čtvrtečního referenda. Britská policie se incidentem již začala zabývat. Mimo graffiti se u dveří objevily i karty s nápisy typu „stop přílivu polské verbeže“.

Polské centrum bylo založeno v roce 1967 z iniciativy polského inženýra Ludwika Wajdy a od svého počátku mělo za úkol šířit polskou kulturu a umění. V centru je možné najít Polskou knihovnu v Londýně, několik divadelních studií, galerii, knihkupectví a kavárnu.

Ředitelka galerie Polského kulturního centra Joanna Ciechanowska novinářům Guardianu sdělila: „Doufala jsem, že se nakonec rozhodneme pro Evropskou unii. Bohužel to nevyšlo. Domnívám se, že se v předreferendových kampaních neobjevil dostatek informací. Všechna média a obě hlavní politické strany apelovaly spíše na emoce lidí. Celé se to točilo kolem imigrace.“

Ciechanowska dobrovolně vede galerii již deset let. Ukazujíc na zeď, kde je možné zahlédnout seznam téměř dvou tisíc spoluzakladatelů centra, prohlásila, že by byli jistě zhnuseni tím, co se v neděli stalo.

„Také jsem naprosto zhnusená,“ sama dodala. „Ti, kteří do projektu vložili své vlastní peníze, byli převážně lidé, kteří se po druhé světové válce ocitli bez domova. Lidé, jako byl můj otec, který se rozhodl zůstat ve Varšavě, což pro něj znamenalo jít do vězení. Zemřel jako zlomený muž, jelikož se komunistický režim ovládaný z Moskvy rozhodl, že lidé, kteří za války bojovali za polskou nezávislost, byli zrádci. Jak můžete vidět, všichni tito takzvaní ‚zrádci‘ zřídili toto centrum na vlastní náklady,“ rozmluvila se ředitelka galerie.

Před referendem by se to nestalo

Přidala, že si nemyslí, že by k podobnému incidentu došlo před referendem. Problémem je, že si mnoho extremistů výsledek referenda vykládá jako mandát k podobným činům. „Okraje společnosti se nyní cítí tak, jako by na podobné akce měly právo. Domnívají se, že nyní mají podporu poloviny národa. Je to opravdu velmi smutné. Já zde žiji již mnoho let, můj manžel je Angličan a toto je poprvé za můj pobyt zde, co se mi něco takového přihodilo,“ dodala.

Z polského velvyslanectví v Londýně přišlo oficiální vyjádření, ve kterém zaznělo, že jsou jeho zástupci „velmi znepokojeni nárůstem projevů xenofobie mířených proti polské komunitě a dalším britským rezidentům s cizími kořeny“.

Nedávno uvedený do funkce starosty města Londýna Sadiq Khan, jehož rodina do Velké Británie přicestovala z Pákistánu, prohlásil, že požádal policii, aby se zaměřila na prevenci rasově motivovaných útoků. „Nyní je velmi důležité, abychom se aktivně postavili proti těm, kteří se pokusí využít výsledků referenda k páchání zločinů z nenávisti a dalších trestných činů,“ uvedl.

„Vyzýváme všechny polské občany žijící ve Velké Británii, kteří se stanou obětí xenofobie, aby o útocích neprodleně informovali patřičné úřady,“ objevilo se v prohlášení polské ambasády.

V pondělí se k incidentu vyjádřil i končící předseda vlády David Cameron, který informoval, že již promluvil s polskou předsedkyní vlády a vyjádřil své obavy z narůstající xenofobie na ostrovech, která je často mířena proti polským občanům. Cameron ji rovněž ujistil o tom, že dělá, co může, aby zajistil bezpečí pro všechny polské občany v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…