Kravál před ministerstvem. Přišli tam protestovat studenti, kterým chtějí zrušit soukromou vysokou školu

26.09.2015 11:39

Přibližně dvě stě studentů speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) protestuje před budovou Ministerstva školství proti rozhodnutí akreditační komise (AK), která vydala nesouhlasné stanovisko k prodloužení akreditace tohoto magisterského oboru. Naplánovány jsou projevy studentů, vedení školy a vystoupit by měla i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která se na demonstraci přišla podívat.

Kravál před ministerstvem. Přišli tam protestovat studenti, kterým chtějí zrušit soukromou vysokou školu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Valachová

Akreditace oboru vyprší 30. září. Ministerstvo školství uvedlo, že ji podle zákona nemůže svévolně prodloužit. Více než 700 studentů speciální pedagogiky UJAK, z nichž je většina pedagogů doplňujících si kvalifikaci, ale chce dostudovat na této soukromé vysoké škole. Nechtějí tak dělat přijímačky a na základě jejich výsledku případně přejít na veřejnou VŠ. Konkrétní podmínky na jednotlivých školách nejsou známy – zejména pro studující učitele zřejmě není v obdobných oborech dostatečná kapacita.

Vedení UJAK, největší soukromé vysoké školy v Česku, se nadále snaží rozhodnutí akreditační komise zvrátit. Žádá Ministerstvo školství, aby vyzvalo akreditační komisi k novému jednání o prodloužení akreditace pro speciální pedagogiku. Aby mohla být akreditace prodloužena, musel by se ale celý proces stihnout do středy 30. září, kdy platnost současné akreditace vyprší.

Akreditační komise škole vyčítá příliš vysoký počet přijatých studentů, kterému neodpovídá množství pedagogů. Studenti navíc podle komise často nemají odpovídající praxi, vážné nedostatky jsou prý i ve vedení jejich diplomových prací, o které se nepřiměřeně často starají externisté. Na jaře komise prodloužila akreditaci na dostudování studentů do konce září. UJAK žádal o další prodloužení do konce roku 2016, ale neuspěl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…