Křeček: Lidská práva? Je jich příliš mnoho a pořád víc

28.04.2020 9:51

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se v rozhovoru pro Deník.cz vyjádřil k tomu, že je nutné nazývat věci pravými jmény. A to nejen u porodů, ale i Romů, tvrdí. Vyjádřil se i k vyhlášení nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru, kdy se obává, že jeho vyhlášení nebylo dobře připraveno.

Křeček: Lidská práva? Je jich příliš mnoho a pořád víc
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Křeček se úvodem vyjádřil právě k situaci kolem nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru. "Obávám se, že jeho vyhlášení nebylo dobře připraveno, byť šlo o mimořádnou situaci, která nakonec možná nikde nebyla zvládnuta lépe. Současně nás ale kvůli tomu čeká odpověď na základní otázky: Jak dalece nouzový stav může omezit základní práva a svobody, aniž bychom vypověděli normy, které je garantují? Obsahuje v sobě automaticky omezení práv? Je na místě soudní přezkum vládních rozhodnutí?" ptá se Křeček a zároveň uvádí, že je to právně velmi složitá záležitost. 

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16352 lidí

"Zřejmě se tím bude muset zabývat Ústavní soud. Problém je v tom, že ať už bude odpověď jakákoliv, jedna část společnosti ji bude považovat za potvrzení svých práv, zatímco druhá za nepřípustné zasahování do nich. Vezměte si například aktuální otázku pendlerů. Spousta lidí chápe, že jejich právo na přeshraniční pohyb je nyní nutné omezit. Ale oni sami jsou přesvědčeni, že jde o nepřípustný zásah do jejich práva na obstarávání obživy a podnikání. Odpovědi na podobné otázky budeme teprve nalézat," sdělil Křeček a hovořil i o uzavřených hranicích. Těžko se prý v mnoha věcech hledá shoda, ale i při nouzovém stavu by měla vláda zasahovat do práv co nejméně. 

Své pak řekl i k záležitosti otců u porodu, kdy po vládním zákazu přišla masivní kritika veřejnosti a Křeček sám řekl, že jde jen o možnost, nikoliv o právo. To následně odmítli signatáři dopisu z řad významných právníků. "Byla nejen masivní kritika, ale také velmi masivní souhlas. Tato kauza ukázala, že díky mediálním bublinám žijeme v odlišných světech a bohužel ani akademici toho nejsou uchráněni. Jejich výtka, že jsem podání kvůli tomuto vládnímu nařízení neřešil, je čirý nesmysl. Zabýval jsem se tím jako každou jinou situací, ministru zdravotnictví Vojtěchovi jsem napsal dopis, odpovídal jsem všem stěžovatelům. Tvrzení, že jsem se odmítal věnovat stížnostem občanů, je tedy výmysl. Bohužel se tato zjevná nepravda objevila v médiích a žije vlastním životem. Neexistuje možnost to vyvrátit," podotkl Křeček. 

Závěrem pak Křeček hovořil o lidských právech, kdy problémem dle jeho slov je, že katalog lidských práv je velmi rozsáhlý a stále se rozšiřuje. "Za základní lidské právo mnozí považují kde co. Jenže ta práva se střetávají. Má přednost svoboda slova, nebo ochrana osobnosti? Obě jsou stejně zaručena, ale nemohou platit současně. Buď můžu napsat svobodně cokoli, nebo s ohledem na ochranu důstojnosti člověka nemohu," sdělil Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

21:55 „Ukrajina nás podvedla.” Plno sprostých slov z Británie. Vysoká místa

„Co jsme od února 2022 naučili Putina? Jen to, že jsme banda totálně zas *aných vtipálků a klaunů,“ …