Krejčířova kauza nepoškozuje vztahy Česka a JAR, tvrdí velvyslankyně

30.11.2013 19:21

Kauza uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře nepoškozuje vztahy mezi Jihoafrickou republikou a Českem. Uvedla to česká velvyslankyně v JAR Blanka Fajkusová. Jihoafrická média často označují Krejčíře za krále jihoafrického podsvětí a v současnosti podnikatel u soudu čelí podezření z únosu a z pokusu o vraždu.

Krejčířova kauza nepoškozuje vztahy Česka a JAR, tvrdí velvyslankyně
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

"Osoba Radovana Krejčíře, když si otevřete zdejší noviny v době, kdy je nějaká kauza živá, plní titulní stránky. Nicméně většina lidí si uvědomuje, že to je problém Radovana Krejčíře a nikoli problém ve vztazích mezi Českou republikou a Jižní Afrikou," řekla velvyslankyně. Podle ní se Krejčířův český původ někdy objevuje jako konverzační téma, ale Jihoafričané to nevnímají jako prvek vztahů mezi oběma státy.

"Já jsem nezaznamenala nikde, ani v rozhovorech, ani v tisku, že by to mělo nějaký negativní dopad na vztahy," řekla Blanka Fajkusová. "Naopak, všude se připomíná, že Radovan Krejčíř byl odsouzen i v České republice, že česká vláda usiluje o jeho vydání do České republiky. To se tady ví a sleduje," zdůraznila.

České velvyslanectví vývoj trestních kauz kolem Krejčíře sleduje a podává o něm informace do Prahy. Aktivně se do nich ale nezapojuje a Fajkusová potvrdila, že Krejčíř českou ambasádu nikdy o pomoc nebo spolupráci nepožádal.

Ambasáda se ohledně Krejčíře zapojuje do úsilí o jeho vydání do Česka. "Naše hlavní úloha je zprostředkovávat oficiální kontakt v extradiční žádosti," řekla velvyslankyně. Praha usiluje o Krejčířovo vydání, protože byl v Česku pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Krejčíř v roce 2005 uprchl policii během domovní prohlídky a odešel z Česka na Seychely. V roce 2007 přicestoval do Jihoafrické republiky, kde požádal o azyl. Úřady sice žádost zamítly, stále ale není u konce odvolací řízení.

Jihoafrická média spojují Krejčíře s řadou trestných činů, soud mu ale zatím žádný neprokázal. Minulý týden byl Krejčíř zatčen kvůli podezření z únosu a z pokusu o vraždu. V pondělí by měl soud rozhodnout o tom, zda Čecha umístí do vazby, nebo ho propustí na kauci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…