Kremelské monstrum se roztahuje! Jakub Janda mezinárodně „naprášil“ ParlamentníListy.cz, české politiky i občany, kteří už nechtějí EU

24.01.2017 14:18

Zástupce ředitele pražského think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda varuje před možným geopolitickým posunem států střední Evropy zpět na Východ.

Kremelské monstrum se roztahuje! Jakub Janda mezinárodně „naprášil“ ParlamentníListy.cz, české politiky i občany, kteří už nechtějí EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Jandův článek s titulem „Kreml a jeho přátelé usilují o převzetí moci ve střední Evropě“ byl publikován na internetových stránkách Visegradinsight.eu.

„Téměř tři desetiletí poté, co v zemích střední Evropy skončila sovětská okupace, se tento region znovu nachází na geopolitickém rozcestí. Po vlně migrantů, která v roce 2015 zavalila některá západoevropská města, začaly zřídkakdy sjednocené visegrádské státy zpochybňovat imigrační politiku západoevropských politiků,“ varuje analytik.

„Strategicky klíčová otázka je nasnadě: Mohou státy střední Evropy (SE) nesouhlasit s islámskou imigrační politikou západní Evropy, a přesto zůstat součástí aliance? Nebo dojde k tomu, že některé státy SE odmítnou přístup Západu k islámu tak rázně, že vzápětí učiní geopolitický manévr směrem na východ?“

Moskva v této otázce podle Jandy rozhodně nezůstává nestranná. „Existuje již mnoho materiálů dokazujících to, jak se Kreml pokouší ovlivnit veřejné mínění a manipulovat politickými činiteli v zemích SE,“ tvrdí Janda.

Národní kontrarozvědky jednotlivých středoevropských států každoročně varují před intenzivními operacemi ruských výzvědných služeb v regionu. Například kolem roku 2010 vyslal Kreml zvěda Richarda Rachardža do České republiky, kde se mu podařilo proniknout do Generálního štábu Armády České republiky.

V roce 2014 zas polská kontrarozvědka ABW zatkla člověka operujícího uvnitř polského ministerstva obrany, kterého obvinila ze špionáže (údajně napojeného na Rusko). Podobným obviněním čelil i maďarský ultrapravicový politik Béla Kovács.

Největší hrozbě v rámci regionu SE podle Jakuba Jandy čelí Česká republika, Slovensko a Maďarsko. Podle průzkumu veřejného mínění vypracovaného společností GLOBSEC Trends zhruba polovina obyvatel tří výše zmíněných států vnímá pozici svých zemí někde mezi Východem a Západem a preferuje jejich neutralitu.

„Procesu dalšího názorového rozdělení těchto společností dále napomáhají i – jak by je nazval Lenin – ‚užiteční idioti‘, tedy někteří političtí lídři států SE,“ tvrdí Janda.

Jakub Janda mezi „užitečné idioty“ řadí i prezidenta České republiky Miloše Zemana, kterého popisuje jako „dlouholetého trojského koně ruského Kremlu“.

„Členství České republiky v Evropské unii je v ohrožení. Momentálně jej podporuje pouze 32 % Čechů a prezident Zeman volá po referendu o výstupu,“ varuje Janda.

I přes mocnou ruskou propagandu není podle Jandy prezident Putin tak všemocný, jak předstírá. Právě z tohoto důvodu potřebuje Rusko ony „užitečné idioty“, kteří mu pomohou roztáhnout chapadla kremelského monstra napříč střední Evropou.

„Do této kategorie patří například ‚mediální‘ skupiny rozsévající dezinformace typu českých AC24 nebo Our Media (vydavatel ParlamentníchListů.cz, pozn. red.), které profitují z neustálé fabrikace a cirkulace dezinformací, manipulací a konspiračních teorií. Patří tam i místní političtí činitelé, kteří vyzývají k opuštění Evropské unie s vidinou nabytí politické moci. Tito aktéři tak činí pro svůj vlastní prospěch – ať ekonomického, či politického charakteru,“ míní Janda.

Česká veřejnost, permanentně vystavená dezinformačním kampaním, jimi byla podle analytika z pražského think-tanku výrazně poznamenána.

Podle výše zmíněné společnosti GLOBSEC Trends se 38 % Čechů domnívá, že za válku na Ukrajině je odpovědný Washington. Celá polovina národa se pak prý domnívá, že Spojené státy jsou odpovědné i za syrskou uprchlickou krizi. Na druhou stranu 28 % respondentů je toho mínění, že ruská vojenská intervence v Sýrii napomohla vyřešit evropskou uprchlickou krizi.

„Tyto myšlenky a statistiky jsou ve středoevropském prostoru jen utvrzovány ze strany Putinových politických spojenců – Miloše Zemana, Václava Klause a bývalého slovenského předsedy vlády Jána Čarnogurského,“ píše Janda.

Posílení demokratických institucí

Jedinou obranou před ruskou hrozbou je podle analytika silná demokratická institucionální základna.

Příkladem takového počínaní je dle Jandy nedávné rozhodnutí českého ministerstva vnitra utvořit speciální Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které se stalo jeho součástí.

Nicméně jasným lídrem v prostoru střední Evropy v oblasti boje s ruskou hrozbou je podle Jandy i nadále Polsko, jehož ministerstva obrany a zahraničních věcí disponují kvalifikovanými týmy specializujícími se na strategickou komunikaci a spolupráci s pobaltskými státy.

Budoucnost států střední Evropy podle analytika závisí na jejich samotných obyvatelích.

„Jedná se pouze o otázku volby mezi setrváním na demokratickém Západě a cestou na Východ, ve kterém se nacházejí státy, o jejichž osudu do velké míry rozhoduje Rusko.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…