Kreml, Russia Today a Sputnik zvažují údery proti Evropě. Za obvinění z šíření propagandy

30.11.2016 9:34

„Ruská federace zvažuje přijetí protiopatření v souvislosti s rezolucí přijatou Evropským parlamentem namířenou proti ruské propagandě,“ uvedl tiskový mluvčí prezidentské kanceláře RF Dmitrij Peskov.

Kreml, Russia Today a Sputnik zvažují údery proti Evropě. Za obvinění z šíření propagandy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V rezoluci přijaté Evropským parlamentem se kromě ruské mediální propagandy v zemích EU píše i o tom, že Rusko finančně podporuje opoziční politické strany v Evropské unii. Dále prý skrze navazování bilaterálních vztahů usiluje o dosažení rozkolu mezi členskými státy EU.

V textu rezoluce je konkrétně odkazováno na ruský televizní kanál Russia Today, agenturu Sputnik, fond Russkij mir a ruskou pravoslavnou církev. Všechny tyto subjekty jsou řazené do stejné kategorie jako Islámský stát.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin již všem výše zmíněným mediálním organizacím poblahopřál za dobře odváděnou práci. Učinil tak v reakci na otázky novinářů týkající se přijaté rezoluce.

„Chtěl bych poblahopřát všem novinářům za dobře odvedenou práci,“ okomentoval rezoluci přijatou Evropským parlamentem ruský prezident, který v opatření europarlamentu vidí „degradaci představy o demokracii v západní společnosti“, cituje jeho slova ruský server RBK.

Právníci zastupující informační agenturu Sputnik a ruský kanál Russia Today již údajně zvažují možnost obrácení se na Evropský soud pro lidská práva. Domnívají se totiž, že evropští poslanci přijetím zmíněné rezoluce narušili normy v oblasti lidských práv a svobody tisku.

„Rezoluce Evropského parlamentu je přímým narušením svobody užívání prostředků k šíření informací a lidských práv. V této souvislosti agentura Sputnik vyzývá Evropský soud, aby nedopustil užívání státní cenzury,“ uvádí se v tiskovém prohlášení agentury.

„Přijatá rezoluce je jasným důkazem narušení svobody slova,“ uvedla v oficiálním prohlášení tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharova.

„Jestliže Evropská unie skutečně zavede ‚opravdovou cenzuru‘ proti ruským médiím, Rusko nebude mít na vybranou a bude muset zavést odpovídající protiopatření,“ nevyloučil předseda mezinárodní komise Státní dumy Leonid Sluckij.

Podobně se vyjádřil i tiskový mluvčí ruského Kremlu Dmitrij Peskov, který uvedl, že „tendence k útokům na ruská média a omezení svobody slova v Rusku vyvolává hluboké znepokojení a protiřečí obecnému pojetí demokracie a svobody tisku“. „Samozřejmě, že nás to znepokojuje. Obyvatelé západních zemí mají rovněž právo na přístup k alternativním zdrojům informací,“ dodal Peskov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…