Kreml měl tajný plán na rozbití Ukrajiny. Vznikl prý ještě před Majdanem

26.02.2015 16:17

Tajný plán Kremlu, jak krok za krokem rozbít Ukrajinu, neodhalili překvapivě západní, ale ruští novináři z ruského nezávislého listu Novaja gazeta. Dokument například ukazoval, jak organizovat a podporovat proruské demonstrace občanů nebo s jakými hesly na takové akce vyrazit.

Kreml měl tajný plán na rozbití Ukrajiny. Vznikl prý ještě před Majdanem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

Uvedl to server Lidovky.cz s tím, že list Novaja gazeta zčásti vlastní bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

Autorem dlouhodobého ruského plánu na rozdělení Ukrajiny má být známý pravoslavný podnikatel Konstantin Malofejev, miliardář, kterému patří fond Marshall Capital Partners, část firmy Rostělekom, a také muž, který nepokrytě podporoval separatisty na Krymu a v Donbasu. Odborníci se ale domnívají, že Malofejev spíše zaplatil za vypracování dokumentu.

V něm je krok za krokem popsán postup Moskvy vůči Ukrajině. Jsou zde například uvedeny rady, jak organizovat a podporovat proruské demonstrace, jak zajistit logistiku, která měla pomoci nově vznikajícím separatistickým skupinám rozšiřovat činnost. Plán prý rozhodně nepočítá s tím, že bude ihned část Ukrajiny připojena k Rusku tak, jako se to povedlo s Krymem.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Nejdříve měli účastníci demonstrací pouze požadovat spravedlivé rozdělení pravomocí mezi Kyjevem a regiony. To skutečně na prvních demonstracích v Donbasu zaznělo. Dalším požadavkem mělo být celoukrajinské referendum o federalizaci země a nakonec autonomie a začlenění do Ruské federace. "Celkově podobnost tohoto projektu s kroky ruského vedení bije do očí,“ uvádí autor článku v listu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…