Kreml prý separatistické volby respektuje, nikoli uznává. Kyjev zahájil slovní kanonádu

07.11.2014 20:15

Rusko dnes upřesnilo svůj vztah k separatistickým volbám na východě Ukrajiny, při nichž minulou neděli voliči podle vzbouřenců potvrdili v úřadu dosavadní povstalecké vedení. Vlivný kremelský poradce Jurij Ušakov novináře v Moskvě informoval, že ruské vedení na volby na Donbasu pohlíží „s úctou“, ale o uznání nehovoří. Kyjev v reakci vyzval Rusko, aby si nehrálo se slovíčky.

Kreml prý separatistické volby respektuje, nikoli uznává. Kyjev zahájil slovní kanonádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Zatím jediným oficiální stanoviskem Moskvy vůči separatistickému hlasování bylo pondělní prohlášení ministerstva zahraničí, které obsahuje stručnou formulaci o „úctě“ k vyjádřené vůli hlasujících. Na toto prohlášení se dnes odvolal i Ušakov. „Slovo úcta není v dokumentu náhodou,“ řekl novinářům. „Klást rovnítko mezi slova ‚úcta' a ‚uznání' nelze,“ konstatoval poradce.

Na Ušakovovo vysvětlení vzápětí reagoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí. „Zaznamenali jsme, že Rusko je jedinou zemí světa, která chová úctu k volební frašce na Donbasu,“ řekl mluvčí Alexij Makejev. „Je to podivné slovní žonglování. Místo toho by Rusko mělo volby odmítnout, jak to udělaly všechny civilizované a demokratické země světa,“ dodal Makejev.

Kremelské vysvětlení mělo dnes i ohlas v Bruselu, kde ho komentovala mluvčí unijní ministryně zahraničí Federiky Mogheriniové. Brusel vzal Ušakovova slova na vědomí, nic to ale nemění na tom, že EU považuje donbaské volby za nezákonné a neuznává je, řekla mluvčí Maja Kociančičová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…