Kreml ryje v ranách Evropy: Takto mezi lidmi ,,frčí" politické síly typu Marine Le Penové, otiskl výzkum

17.06.2015 14:02

Ruská zpravodajská agentura Sputnik si nechala vypracovat exkluzivní průzkum u společnosti ICM Research, ve kterém se téměř polovina oslovených Španělů, Britů a Francouzů nechala slyšet, že za rostoucí oblibou euroskeptických stran stojí obavy z uprchlíků. Podle dalších je také důvodem všeobecná nespokojenost s fungováním evropských institucí.

Kreml ryje v ranách Evropy: Takto mezi lidmi ,,frčí" politické síly typu Marine Le Penové, otiskl výzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti imigraci

Agentura Sputnik je součástí státního mediálního kolosu Rossija segodňa a šíří oficiální názory ruské vlády a prezidenta do zahraničí. Výsledky průzkumu prezentuje ve chvíli, kdy byla evropským stranám zastoupeným v Evropském parlamentu zakázána možnost financování Ruskem. Je známo, že Moskva poskytla značné finanční prostředky Národní frontě Marine Le Penové, a podporuje i další krajně pravicové evropské strany. Například vloni pořádal ruský oligarcha Malofejev setkání těchto stran ve Vídni a letos se lídři těchto politických stran setkali pro změnu v Petrohradě.

Téma přistěhovalectví bylo podle emeritního profesora mezinárodní politické ekonomie Jonathana Story z INSEAD Business School klíčové zejména pro britský UKIP. „Této straně pomohlo dosáhnout celonárodního vlivu, což ukázalo, jak moc tato otázka zajímá britské voliče. Ostatní strany se raději snažily toto ožehavé téma raději ignorovat,“ říká Story, podle kterého stála za úspěchem strany také neochota britských voličů delegovat vliv na dění v politické i ekonomické oblasti na Brusel. V květnových volbách euroskeptická strana Nigela Farageho skončila i díky tomu na třetím místě v parlamentních volbách.

Výsledky průzkumu realizovaného pro Sputnik okomentoval také známý kolumbijský politolog Carlos Puente, který zmínil, že UKIP získal hlasy ze všech společenských vrstev britské populace. „Celá řada Britů se domnívá, že jejich země dává do společného rozpočtu více finančních prostředků, než nakonec sama získá. Úspěch UKIP bych přirovnal k úspěchům Margaret Thatcherové, když jednala s tehdejším Evropským hospodářským společenstvím o opětovném získání kontroly nad národním rozpočtem. Chci své peníze zpět, bylo její tehdejší heslo,“ připomíná Puente.

Levicový Podemos a krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové zase podle Puenteho těžily ze svého odporu proti úspornému ekonomickému balíčku opatření prosazovaných Evropskou unií a EU jako takové. „Ale ani jedna z těchto stran nedokázala věrohodně vysvětlit, jak by financovaly veřejné rozpočty po odchodu z eurozóny. Ekonomický program Podemosu a navrhované varianty Národní fronty si jsou velmi blízké, protože jsou mimo realitu. Obě strany se chtějí zbavit eura, ale nikdo neví, kdo by jejich nerealistické sliby zahrnuté v programu vlastně financoval,“ kritizuje Puente. Agentura Sputnik na to konto poznamenává, že vzestup protievropských tendencí přichází ve chvíli, kdy některé státy uvažují o odchodu z Unie.

Euroskeptické politické strany sice dosáhly v posledních národních i celoevropských volbách značných úspěchů, což však podle Natalia Banulescu-Bogdanové z amerického Institutu neznamená, že by získaly potřebný vliv k prosazování svého programu. „Ani strany, které získaly přes 10 %, nemají sílu na to, aby v Evropském parlamentu prosadily restriktivní přistěhovaleckou politiku. Například UKIP získal v národních volbách solidních 27 %, ale kvůli volebnímu systému to nakonec znamenalo jen jedno poslanecké křeslo. Je ovšem pravda, že na evropské úrovni úspěch těchto stran stojí za zaznamenání. Až budoucnost ovšem ukáže, jak dlouhou životnost budou mít,“ konstatuje Bogdanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…