Kreml si měl chuligány na Euro objednat. „Dobrá práce, kluci, jen tak dál,“ pochválil ruský politik rváče

19.06.2016 15:37

O ruských chuligánech na evropském mistrovství ve fotbale se rozepsal server The Guardian. Jeho slov si všímá následně i český server Echo24.cz.

Kreml si měl chuligány na Euro objednat. „Dobrá práce, kluci, jen tak dál,“ pochválil ruský politik rváče
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Britská vláda se totiž obává, že ruští chuligáni, již se střetli s britskými fanoušky v Marseille, jsou členové ruských ozbrojených složek. Prý alespoň zčásti. A jsou to prý ti, kteří se účastnili hybridní války na Ukrajině. A podle serveru The Guardian si Kreml jejich násilné aktivity na letošním Euru měl objednat.

Soudí se tak z toho důvodu, že ruští výtržníci byli podle svědků velice dobře sehraní, připravení a znalí bojových sportů. Britští vyšetřovatelé se tak domnívají, že ruští rváči jsou napojení na režim Vladimira Putina, patří v Rusku k uniformovaným bojovým útvarům a pomáhají demonstrovat sílu Ruska v zahraničí. Zároveň prý i chtějí uvnitř země vytvořit pocit, že se celý svět staví proti nim. Server poukazuje i na údajné důkazy, mezi něž například patří i falešné účty na Twitteru, kvůli nimž měli být chuligáni vyprovokováni.

Původní text ZDE.

„Nevidím nic špatného na tom, když se fanoušci fotbalu poperou. Dobrá práce, kluci, jen tak dál,“ pochválil navíc chuligány ruský politik Igor Lebedev. Podle něj to, co se stalo, není vina fotbalových nadšenců, ale policie, jež nedokázala situaci ukočírovat.

Útoky ruských chuligánů byly velmi brutální. Dva angličtí fanoušci jsou dokonce v kómatu, zraněných je celkem 35 lidí. Na místě bitek však nikdo z Rusů zadržen nebyl, k výslechu je policie dostala až poté, co zadržela jejich autobus cestou do Lille na další zápas. Mezi zadrženými pak byl i krajně pravicový aktivista Alexander Šprygin, kterého pak i vyhostili ze země.

 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…