Křesťané si dnes připomínají narození Ježíše Krista. Papež František pronese tradiční vánoční poselství

25.12.2016 9:34

Dnes je Boží hod vánoční, který je vedle Božího hodu velikonočního neboli Zmrtvýchvstání Páně největším křesťanským svátkem v roce. Křesťané si během něho připomínají narození Ježíše Krista.

Křesťané si dnes připomínají narození Ježíše Krista. Papež František pronese tradiční vánoční poselství
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

V poledne pronese papež František z balkonu baziliky svatého Petra ve Vatikánu tradiční vánoční poselství Urbi et Orbi (Městu a světu), při němž má jako každý rok požehnat věřícím z celého světa. Přímý přenos vysílá Česká televize.

ČTK uvádí, že věřící by měli na Boží hod v tichu, klidu a míru rozjímat o příchodu Mesiáše na svět. Pětadvacátý prosinec je ale také příležitostí navštívit příbuzné či známé, popřát jim hezké svátky a sejít se u slavnostně prostřeného stolu. Božíhodové obědy prý byly bohaté i dávno v minulosti.

„Vánoční svátky v lidové kultuře mají předkřesťanský původ ve slavení zimního slunovratu. Do církevního kalendáře byly Vánoce jako svátky narození Spasitele zařazeny v Římě roku 336. O narození Ježíše se píše jen ve dvou evangeliích – Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý o dítěti položeném do jeslí a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval anděl,“ píše ČTK.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…