Křesťané v Sýrii mají o Asadovi jasno. Západ patrně příliš nepotěší

25.02.2016 10:56

Zatímco západní média a politici hovoří o tom, že Asadův režim představuje pro Sýrii tu nejhorší variantu, zdaleka ne všichni Syřané mají stejný názor. Zdejší křesťanská komunita naopak v prezidentu Bašáru Asadovi vidí svoji spásu a plně jej podporuje.

Křesťané v Sýrii mají o Asadovi jasno. Západ patrně příliš nepotěší
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Internetový server Christian Today informuje o rozhovoru s biskupem Lukou al Khourim, který se v něm vyjadřuje o prezidentu Asadovi skutečně velmi pozitivně. Naopak kritizuje jeho odpůrce na Západě. „Koncept etnických menšin pochází ze Západu. Pod Asadem jsme všichni Syřané. Jsme na 100 % sunnité, na 100 % křesťané, na 100 % drúzové a na 100 % alavité. Jsme prostě jednotný národ Syřanů,“ cituje server vyjádření al Khouriho a konstatuje, že i přes četné důkazy o mučení a bombardování křesťané a další minoritní společenství Asada podporují.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Tuto válku vede syrský lid proti teroristům ze zahraničí,“ konstatuje al Khouri. Podobné názory však mají i další příslušníci asyrských křesťanů. „Jestliže Asad padne, tak džihádisté nezmasakrují jenom nás, ale zavraždí také všechny umírněné muslimy. Sýrie neměla za celých čtyřicet let problémy mezi odlišnými náboženstvími a sektami. Každý syrský křesťan proto bude odhodlaně bojovat proti invazi žoldáků ze zahraničí, kteří jsou finančně podporováni státy Perského zálivu a Západem,“ cituje Christian Today názor nejmenovaného asyrského křesťana.

Právě asyrští křesťané se stávají od začátku občanské války v Sýrii hlavním terčem zvůle džihádistů z Islámského státu. Desítky tisíc z nich musely opustit své domovy, další byli popraveni a jiní přebývají v zajetí. Čas od času se však některé z nich podaří zachránit. Předevčírem například informovala agentura ARA News o 42 asyrských křesťanech, kteří byli po více než ročním zajetí propuštěni Islámským státem. „Dnes byla propuštěna poslední skupina rukojmích, kteří byli zajati vloni v únoru v Tel Temir. Pro Asyřany je tento den požehnáním,“ cituje agentura místního předáka komunity Edmuna Gabriela.

Celý text v angličtině je ZDE.

V loňském únoru došlo k rozsáhlé ofenzivě bojovníků Islámského státu na křesťanské vesnice v provincii Hasakah. Následovaly prudké boje mezi ISIS a jednotkami asyrských bojovníků, které podporovaly také kurdské jednotky. Než byly džihádisté vytlačeni zpět, vzali s sebou asi 230 civilistů jako rukojmích. Překvapivě se však podařilo díky zdlouhavým jednáním a podpoře arabských prostředníků prakticky všechny zadržené postupně propustit. Před třemi dny potom Islámský stát splnil svůj slib a předal i zbytek rukojmích.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…