Křesťanské milice ve Středoafrické republice propustily 163 dětských vojáků

29.08.2015 12:47

Jedna ze dvou hlavních bojových skupin ve Středoafrické republice, křesťanské milice anti-balaka, pustila v pátek v Batafangu na západě země na svobodu 163 dětských vojáků včetně pěti dívek. Oznámila to dnes agentura AFP na základě prohlášení Dětského fondu OSN (UNICEF), vydaného v gabonském Libreville.

Křesťanské milice ve Středoafrické republice propustily 163 dětských vojáků
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

UNICEF se snaží o osvobozování dětských vojáků již delší dobu – loni se dostalo na svobodu asi 2 800 dětí a předloni kolem 500. Zatím nikdy se na tom ale nepodíleli účastníci konfliktu.

Na svobodu by se mohlo dostat až 10 tisíc dětských vojáků

Letos v květnu se na konferenci o národním usmíření v Bangui velitelé osmi ozbrojených skupin ze Středoafrické republiky zavázali propustit na svobodu dětské vojáky. Mohlo by přitom jít až o 10 000 dětí, z nichž některé bojují a další v milicích vykonávají pomocné práce.

S dohodou souhlasili i zástupci dvou hlavních skupin, které se podílely na násilnostech v letech 2013 a 2014, tedy muslimského povstaleckého hnutí Séléka a křesťanských milicí anti-balaka.

Od podpisu dohody z Bangui propustili středoafričtí povstalci na svobodu celkem 645 dětí, uvádí se v komuniké UNICEF.

Do konce roku mají být propuštěny další stovky dětí

„Propuštění této skupiny dětí je znamením, že plnění závazků, které na sebe vzali vůdci těchto skupin v rámci procesu nastolení míru a usmíření, je na dobré cestě,“ řekl představitel UNICEF v Bangui Mohamed Malick Fall. Zároveň vyjádřil naději, že do konce roku budou propuštěny stovky dalších dětí.

Středoafrickou republiku zachvátil konflikt v březnu 2013, kdy vůdce muslimských rebelů Michel Djotodia svrhl prezidenta Françoise Bozizého. Počínání muslimských milicí ale vyvolalo nespokojenost většinového křesťanského obyvatelstva, které vytvořilo domobranu v podobě milic anti-balaka. Vzájemné vyvražďování muslimů a křesťanů do Středoafrické republiky přivedlo v prosinci 2013 francouzské vojáky a pak mírovou misi OSN MINUSCA.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…