Křesťanství neohrožují migranti ani islám, Tomáš Halík nachází úplně jiná rizika. Mají co do činění s některými z nás

23.12.2016 18:37

Na otázku, zda v Evropě hrozí zánik křesťanství a zda z toho mají obavy, odpověděly v týdeníku Reflex mnohé české osobnosti. Mimo jiné také arcibiskup pražský Dominik Duka či kněz Tomáš Halík.

Křesťanství neohrožují migranti ani islám, Tomáš Halík nachází úplně jiná rizika. Mají co do činění s některými z nás
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Křesťanské komunity se v Evropě značně zmenšily. Mimo jiné je to dnes dáno také dlouhodobou demografickou krizí. Přicházejí přistěhovalci, díky nimž posilují jiná náboženství. Reakcí společnosti je sekularizační postoj, který na druhé straně provokuje náboženskou radikalizaci. Samotný život křesťanů, zejména mladé generace, mi však brání propadat skepsi,“ zmínil kardinál Duka. 

Zániku se neobává ani filozof a vysokoškolský pedagog Jan Sokol. „Pevná a hluboká osobní víra byla i v Evropě vždycky menšinová, ale nemyslím si, že by zanikla. Ustupuje ovšem z veřejného prostoru a ztrácí tak vliv na své okolí. Tím ohrožuje ten jedinečný hybrid křesťanství, racionality a liberalismu, který se tu za staletí vytvořil a dosud formuje ‚křesťanskou Evropu‘,“ podotkl.

Podle právníka a politika Petra Pitharta křesťanství zaniká dlouho. „My je už v 19. století vyměnili za nacionalismus. Západ akcenty na techniku (růst růstu) a spotřebu vygumoval základní lidské postoje: stud a ochotu k oběti. Stud a zkroušenost jsou přiznáním k hříšnosti, a oběť hříchy alespoň na čas napravuje. Tak také řadí hodnoty, které lze sice vyjmenovat, ale nelze je naplnit všechny najednou. Vždycky musíme obětovat něco za něco. V této instantní době (všechno hned, s dodávkou do domu) si lidé myslí, že oběť je cosi pradávně divokého, pryč s tím. Bez studu a ochoty k oběti není a nebude žádné křesťanstvo. Vím to, bojím se toho, jsem toho součástí,“ poznamenal.

Jako nesmysl se tato myšlenka jeví salesiánskému knězi Ladislavu Heryánovi. „Zánik křesťanství v Evropě hrozí jen tehdy, až v ní jednou vyhasne slunce či ji zničí jiná přírodní nebo člověkem způsobená katastrofa,“ řekl.

„Křesťanství není ohroženo migranty a islámem, nýbrž šířením strachu a nenávisti, osobním i národním egoismem (nacionalismem), snahou dělat z křesťanství politickou ideologii, z náboženství folklór a z církve ozdobu státních slavností. ‚Obránci křesťanství‘ (kteří neznají bibli a ‚křesťanství‘ je pro ně jen nenávist k muslimům a homosexuálům) berou jméno Boží nadarmo. Učinit křesťanství věrohodným znamená vzít vážně evangelium jako cestu láskyplné blízkosti, jak to dělá papež František,“ zmínil kněz Tomáš Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…