Křik na Klause ml.: To máš za to! píše Wollner z ČT. Za co?

21.11.2019 11:22

Čím kdo zachází, tím také schází. Právě tak by se dalo popsat poselství, které si z epizody, jež se udála ve výročí listopadu 1989, vzal dramaturg a moderátor Reportérů ČT Marek Wollner. Když totiž on a jemu podobní varují před nenávistí, jsou okřikováni, vysmíváni, nazýváni takovými, jako je Václav Klaus mladší, dobrosery, eurohujery, havloidy. A nyní Klaus podle Wollnera sklidil, co zasel.

Křik na Klause ml.: To máš za to! píše Wollner z ČT. Za co?
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

„Já bych na nikoho nepískal, ani na Václava Klause mladšího ne, už vůbec ne, kdyby měl s sebou malé dítě,“ říká pro pořádek hned ze začátku dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT, kdyby snad někdo měl pocit, že útok schvaluje. „Jenže my, kteří jsme před šířením nenávisti mockrát varovali, jsme byli okřikováni, vysmíváni, nazýváni takovými jako on dobroseři, eurohujeři, havloidi a kdovíjak ještě,“ stýská si dále.

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí

Následně se šéf Reportérů ČT trefuje do komentáře, který Václav Klaus mladší sepsal v roce 2015. V něm Klaus diskutuje s anonymním právníkem o tom, co je a není možné napsat, co je a není nenávistné vyjadřování. Wollner se zejména chytil vět: „Jen těžko lze sledovat vystupování ‚osobností‘ typu Schulze, Merkelové, Junckera, Dienstbiera nebo soudružky Mogheriniové a nevypěstovat si k současné podobě EU odpor hraničící s nenávistí a chutí k násilí,“ kterou mu anonymní právní zástupce rozmlouvá. A Klaus mu odpovídá: „Ale takhle nic nenapíšu, pane doktore. Takhle se přece nedá svobodně psát. Vždyť čtenáři poznají, že to není od srdce, a nebudou to číst, anebo s odporem, jako když píšou námezdní pisálkové.“ Dále v komentáři vyzývá k nenávisti k těm, kteří „vyhrožují, že zotročí naše ženy, zničí naše města a naši kulturu a nás pozabíjejí“.

„Nenávidím všechny jejich české pomahače, omlouvače a jejich užitečné idioty. Nenávidím všechny kádrováky, kteří každou chvíli sepisují články nebo petice, kdo by měl být vyhozen z veřejného prostoru, propuštěn, kdo by měl mlčet a nevyjadřovat se. Pokud je to jejich přesvědčení, pak nenávidím takové přesvědčení. Nenávidím hlupáky, zejména vzdělané hlupáky. Nenávidím všechny, kteří přísahají na demokracii, jen pokud zrovna vyhrává jejich kandidát,“ shrnul svou nenávist tehdy ještě poslanec ODS Václav Klaus mladší.

„No, námezdní pisálkové, rozuměj novináři, holdují raději věcným argumentům a domnívají se, že to není minus, i když tím nezískají ty nejradikálnější čtenáře,“ dodává k tomu Wollner.

Podle něj na situaci pasuje okřídlená rada z filmu Vesničko má středisková: „Jaroušku, říkám ti, nestrkej si ty sirky zpátky do tý krabičky!“

„Protože až to blafne, může to být zrovna ve tvé vlastní kapse. Kéž by to bylo poučení pro všechny, kdo s nenávistí zacházejí jako s politickou zbraní. Ale tak naivní nejsem,“ vzkazuje Marek Wollner závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…