Kriminalista popisuje kauzu metyl: Černý trh funguje na dobré slovo.

26.09.2012 14:08

Zlínský kriminalista Martin Baláž v rozhovoru pro středeční deník Právo popsal, jak se kriminalisté dostali na vrchol pyramidy v metanolové kauze. Vyšetřovatelům pomohla skutečnost, se kterou policisté pracují snad od nepaměti. Žádný z obviněných nechtěl, aby největší část toho zvěrstva, při kterém zemřelo více než dvě desítky osob, ulpělo právě na něm, a tak jmenoval další zúčastněné aktéry.

Kriminalista popisuje kauzu metyl: Černý trh funguje na dobré slovo.
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

„Nikdo nechtěl být tím "černým Petrem", na kterém by to zůstalo. Díky tomu, že promluvili, jsme mohli dál pracovat se skládankou, která nás dovedla ke dvěma mužům, o kterých jsme se již zmiňovali. U nich nám všechny stopy končí, díky nim jsme se i dozvěděli, jak se míchání dělo," uvedl Baláž.

Rychlý soud nakonec neproběhne

A jak taková pyramida vlastně funguje? Metanolovou směs lze prý na černém trhu pořídit i zdarma, na slib, že bude zplacena hned, jak na ní členové pyramidy vydělají. Následně ji dva obvinění zpracovali a smrtelně nebezpečný alkohol předali k distribuci dalším čtyřem dealerům.

Za zmínku stojí, že s některými obviněnými se měl odehrát soudní proces ve zkráceném řízení, ale to se podle Baláže nakonec nestane. Věc bylo třeba přehodnotit a proběhne standardní nezkrácený proces.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…