Kriminálka Brno: Přes 100 tisíc přestupků

05.01.2016 14:15

Strážníci v Brně evidují za loňský rok 100.700 dopravních přestupků, což je o 3380 skutků více než v roce 2014. Většina z nich se týkala špatného parkování. ČTK to dnes řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Ročně vybere městská policie od motoristů na pokutách zhruba 30 milionů korun.

Kriminálka Brno: Přes 100 tisíc přestupků
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

S parkováním jsou problémy zejména v centru Brna. "Téměř denně se zabýváme případy, kdy auta stojí v zákazech vjezdu, ničí veřejnou zeleň nebo parkují tak, že omezují v úzkých ulicích průjezd tramvají a trolejbusů," uvedl mluvčí.

K nejproblematičtějším ulicím patří Hybešova, Václavská, Údolní, Merhautova nebo Pekařská. Loni řešili strážníci 17 přestupků, kdy řidiči zaparkovali vůz přímo na tramvajovém pásu. Meziročně těchto neukázněných řidičů přibylo o osm.

Ředitel strážníků Bohumil Šimek chce proti špatně parkujícím řidičům bojovat nejen pokutami, ale i prevencí. Doufá v to, že situace by se mohla zlepšit díky projektům zaměřeným na výchovu dětí a mládeže. Začátkem října strážníci otevřeli na Riviéře nový areál určený k dopravní výchově.

Celkem ale případů špatného parkování ubylo. Loni jich strážníci ve městě zjistili 69.550, což je o 6830 méně než v roce 2014. Za špatné parkování hrozí pokuta do 2000 korun. Pokud strážníci na auto nainstalují takzvanou botičku, stojí její demontáž 400 Kč.

Hlídky se více zaměřily na kontrolu řidičů nedodržujících stanovenou rychlost. "Díky novým ručním radarům můžeme pohodlně kontrolovat auta na problematických místech - u přechodů pro chodce, v blízkosti husté zástavby i škol," uvedl mluvčí. Při rychlé jízdě přistihli loni brněnští strážníci 7413 řidičů, což je ve srovnání s předloňskem nárůst o dvě třetiny.

Stále častěji se také řidiči snaží vjíždět do pěších zón ve městě. Za loňský rok eviduje městská policie v Brně 1156 těchto přestupků, což je nárůst nepovolených vjezdů o zhruba 800.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …