Kristian Kodet pro PL: Trumpa celý svět nenávidí, ale já si myslím, že je skvělý. Amerika vzkvétá

01.05.2018 17:35

REPORTÁŽ Známý malíř Kristian Kodet, jehož obraz visí i v Bílém domě, otevřel na 1. máje v Táboře galerii a antik. Při té příležitosti pro ParlamentníListy.cz prozradil nejen, jak se jeden z jeho obrazů dostal před lety do Bílého domu, ale také, co říká na současného prezidenta USA, Donalda Trumpa. Vyjádřil se i k odvetnému útoku ze strany Ameriky a spojenců na Sýrii.

Kristian Kodet pro PL: Trumpa celý svět nenávidí, ale já si myslím, že je skvělý. Amerika vzkvétá
Foto: David Hora
Popisek: Kristian Kodet

Kristian Kodet je milovníkem starožitností, které, jak sám říká, mají nejen historii, ale i duši. O svou zálibu se teď rozhodl podělit i s ostatními. V jeho nové galerii a antiku u táborského Žižkova náměstí, uvidí návštěvníci nejen Kodetovy grafiky a obrazy, ale také například různé starožitné sošky, těžítka, formy na bábovky a další zajímavé kousky. Při slavnostním otevření promluvil Kristian Kodet pro ParlamentníListy.cz o prezidentovi Spojených států a Americe, kde známý malíř každoročně s rodinou několik měsíců pobýval. „Trump je úžasný prezident,“ netají sympatie k Donaldu Trumpovi. A hned vysvětluje. „Líbí se mi, že je věcný. Musím říct, že dělá pro Američany jednu dobrou věc za druhou,“ říká Kristian Kodet s tím, že on sám také Donalda Trumpa volil.

Kodet: Dokud tam bude Trump, bude to dobré

Kristian Kodet má se svou rodinou v Americe druhý domov. Část roku tak žije v Praze a na jihu Čech, kde má faru a nově i galerii a antik, a část právě v Americe. Život tam si nyní pochvaluje. „Amerika vzkvétá. A dokud tam bude Trump, bude to, myslím, dobré,“ míní Kristian Kodet.
Naopak na předešlého prezidenta USA, Baracka Obamu, tak dobrý názor malíř nemá. „On udělal spoustu věcí, které se teď musí napravovat. Jako například ohledně zdravotnictví,“ vysvětluje Kristian Kodet.
„Víte, Trumpa celý svět nenávidí, ale já si myslím, že je skvělý,“ dodává malíř.
Nastálo do Ameriky se prý ale Kodet rozhodně nechystá. „To určitě ne, já jsem doma v Čechách. Do Ameriky jezdíme na zimu, je tam teplo, příjemně, jsou tam milí lidé,“ vysvětluje Kristian Kodet.

Je to varování

Pro ParlamentníListy.cz se malíř vyjádřil i k odvetnému útoku ze strany Ameriky, Francie a Británie na Sýrii, ke kterému došlo po událostech ve městě Duma. „No tak museli to kvůli těm chemickým zbraním udělat. Zasáhli tam, ale nikoho nepoškodili. Ale je to varování. To nejen, že jde o Sýrii, ale kdekoliv na světě by to neprošlo,“ míní Kodet.

Kristian Kodet emigroval do USA v roce 1979. V roce 1990 se pak vrátil zpátky domů. Jeden z jeho obrazů dodnes visí v Bílém domě. Kristian Kodet také na své prvomájové akci v Táboře prozradil, jak se jeho dílo do sídla amerických prezidentů vlastně dostalo. „Já jsem tehdy vystavoval na Manhattanu. Přišli nákupčí z Bílého domu, mé obrazy nafotili a ukázali to panu prezidentu Reaganovi. Ten si vybral anděla, který symbolizuje svobodu,“ řekl malíř, který na červenec chystá u příležitosti svých 70. narozenin velkou výstavu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…