Kritici uprchlíků mají ve Švédsku velké problémy. Spisovatel otevřeně promlouvá o tom, čemu čelí

31.10.2015 15:53

Podle úspěšného norského spisovatele Karla Ove Knausgarda, který dlouhodobě žije ve Stockholmu, nejsou Švédové schopni kriticky diskutovat o přistěhovalectví. Dále kritizuje skutečnost, že jsou odpůrci současné přistěhovalecké politiky bezdůvodně označováni za neofašisty, byť prý každý ví, že tomu tak ve skutečnosti není.

Kritici uprchlíků mají ve Švédsku velké problémy. Spisovatel otevřeně promlouvá o tom, čemu čelí
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

„Ze Švédů mám dojem, že si přejí být natolik slušní, až se obávají diskutovat o problémech spojených s přistěhovalectvím. Už jenom samotné pokládání otázek totiž považují za něco skutečně neslušného,“ uvedl úspěšný norský spisovatel v rozhovoru pro norský deník Aftenposten. Osobně kvituje existenci norské Strany pokroku, která se profiluje jako protipřistěhovalecká. „Nesouhlasím sice s jejich názory, ale pro politiku i společnost je fajn, že dokážou své názory otevřeně vyjádřit bez toho, aby byli démonizováni,“ řekl Knausgård, jenž se letos v květnu ostře ohradil proti tvrzení švédského premiéra Stefana Löfvena, jenž označil Švédské demokraty za neofašistickou stranu.

„Každý ví, že to není pravda. Ale to je vlastně jedno. Jelikož uvažují v této citlivé otázce odlišným způsobem, musejí být samozřejmě fašisti,“ napsal tehdy Knausgård. Podle jeho názoru závisí výsledky imigrace na tom, kolik úsilí budou věnovat Švédové v následném procesu integrace. „Nevíme nic o důsledcích přistěhovalectví, ale vše zjevně závisí na vynaloženém úsilí. Nejhorší, co by se mohlo stát, je vytvoření dalších ghett a uzavřené přistěhovalecké komunity. Jako se to stalo například ve Stockholmu, který je rozdělen na dvě části. Příslušníci bílé střední a vyšší třídy se shromažďují v centru a přistěhovalci a manuálně pracující třídy zase na předměstí,“ konstatoval úspěšný severský spisovatel.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Rodilí Švédi ze střední třídy jsou pro přijetí dalších přistěhovalců, ale přitom sami žádné neznají a nestýkají se s nimi. Na druhou stranu se strašně rozzuří, když někdo vyjádří tzv. pravicové populistické názory,“ uvedl Knausgård, který za své otevřené vyjádření sklidil v politicky korektním Švédsku okamžitou kritiku. Jeho kolega, švédský spisovatel Jan Guillou, Knausgårdovy názory odmítl a prohlásil, že se stal norský spisovatel obětí „pravicových lží“. „Otevřená debata, cože? Vždyť v posledních deseti letech ve Švédsku otevřeně nediskutujeme o ničem jiném,“ reagoval Guillou. Server The Local poukazuje na to, že v letošním roce očekává země téměř 200 000 žádostí o azyl a v přepočtu na jednoho obyvatele v zemi žije nejvíce přistěhovalců ze všech členských států EU.

Jak The Local uvádí, „nacionalistická“ partaj Švédští demokraté v posledních parlamentních volbách získala téměř třináct procent hlasů. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění se potom její preference pohybují dokonce kolem dvaceti procent. Z jiného průzkumu veřejného mínění však vyplývá, že občané Švédska přistěhovalectví podporují a nemají s příchodem dalších uprchlíků problém. Přesto se ani Švédsku coby zemi otevírající náruč uprchlíkům nevyhýbají problémy. Předevčírem se v médiích objevily zprávy o incidentu s uprchlíky ze Sýrie, kterým se nelíbilo, kde je chtěly švédské úřady ubytovat. Stěžovali si na zimu a také na přílišnou vzdálenost od obchodů. Někteří rovnou požadovali, že by raději zamířili do Německa. Čtrnáct uprchlíků se rozhodlo stávkovat a nevystoupit z autobusu. Nedorozumění nakonec musela řešit policie.


 

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …