Kritika Zemana: Omilostnil notorického násilníka, dcerám nešťastného otce- ochránce jen vzkázal, ať se učí

07.06.2016 16:52

Prezident Miloš Zeman se opět dostal do středu dění. Stačilo mu k tomu udělení jedné milosti člověku, který je na první pohled recidivistou a byl v minulosti trestán za to, že napadal svou manželku. Zemanovo rozhodnutí nepochopily dcery Petra Langa, který se dostal do vězení za to, že vzal spravedlnost do svých rukou. Těm jen Hrad doporučil, aby se dobře učily.

Kritika Zemana: Omilostnil notorického násilníka, dcerám nešťastného otce- ochránce jen vzkázal, ať se učí
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Strakonicích

„Bil manželku, řídil bez ‚papírů‘,“ stojí v nadpisu článku iDNES.cz o Zemanově jediné udělené milosti. Prezident se totiž rozhodl omilostnit muže, který má za sebou pestrou škálu přestupků včetně bití manželky či maření úředního rozhodnutí.

Redakce iDNES.cz dokonce zjistila, že za bití manželky stál před soudem několikrát. Jednou dostal podmínečný trest s odkladem na 2,5 roku, to mu však nezabránilo dopustit se dalšího násilí. „Manželku po návratu z hospody napadl pěstí do obličeje a způsobil jí zranění, kvůli kterým musela vyhledat lékařskou pomoc.“

O tom se však prezident Zeman údajně vůbec nedozvěděl. V dopise od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se totiž psalo jen a pouze o současném trestu omilostněného T. Z., který měl jen 30 měsíců do svého konce. Ministr v dopise ale zmínil, že mařením úředního rozhodnutí bylo myšleno opakované řízení vozidla ze strany T. Z., aniž ten kdy vlastnil řidičské oprávnění.

„Z opisu rejstříku trestů se zjišťuje včetně posuzovaných odsouzení celkem 15 záznamů na různorodou trestnou činnost, jedná se tedy o recidivistu,“ napsal v dopise Pelikán s tím, že by žádost o milost spíše zamítl.

Podle Zemana však muž splnil všechny požadavky pro udělení milosti, neseděl za násilnou trestnou činnost a je v pokočilém stadiu cukrovky. Proto byl na začátku roku hospitalizován, „byl ve stavu ohrožujícím život“.

Na Pražský hrad přitom již v dubnu přišel dopis plný nepochopení. Dvě dívky ve věku 12 a 14 let se staly terčem pronásledování. A jejich otec Petr Lang se rozhodl zakročit. Jenže se celá situace zvrtla a skončila smrtí pronásledovatele dívek, jejichž otec si nyní odpykává pětiletý trest.

„Pan prezident pořád v televizi říká, že máme bránit své hranice před nebezpečnými cizinci. Táta bránil nás před nebezpečným člověkem a má jít do vězení,“ stálo v dopise, který má k dispozici Svobodné fórum. Dívkám se však dostalo neuspokojivé odpovědi. „Kancelář prezidenta totiž předala jejich prosbu ministerstvu spravedlnosti a dětem pouze poradila, aby mamince ulehčily situaci tím, že se budou učit. Problémy se prý někdy nakupí.“

Po zveřejnění milosti se však dcery nevzdávají a pouštějí se do druhého kola. Dívky z Ostravy se tak pokoušejí dostat svého otce aspoň blíže jejich bydlišti, v současnosti si totiž odpykává svůj trest v Plzni, kam nemají peníze, aby se za ním jely podívat.

„Píšeme mu dopisy. Jet tam nemůžeme. Na to nemáme peníze,“ řekla čtrnáctiletá Klárka. „Poprosili jsme pana prezidenta, zda by taťku předtím, než mu udělí milost, nepřesunul třeba do věznice v Ostravě. Máme ho rády a chceme ho vídat.“

Případ Petra Langa se zdá přitom velmi jasný. „Ten člověk několik let pronásledoval moje dcery. Chodil za nimi i do školy, odkud nám volali, že se vydává za jejich strejdu,“ řekl Lang. „Přestěhovali jsme se kvůli němu, aby nechal holky na pokoji. No a jednoho dne přišel do hospody vedle našeho domu.“

„Naštval jsem se, vynadal mu a doprovodil jej až na zastávku,“ vyprávěl Lang s tím, že muži oznámil, ať toho nechá. „Jenže se otočil a pronesl, že si bude dělat, co chce. Neudržel jsem se a dal mu facku. Po ní upadl na zem a uhodil se do hlavy. Zabít jsem ho nechtěl,“ dodal odsouzený muž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…