Kritika z řad amerických konzervativců: Obamo, do čeho jsi nás to zase uvrtal?

17.07.2015 15:16

Americká konzervativní komentátorka Laura Hollisová konstatuje, že Írán se stal po uzavření dohody o jeho jaderném programu jasným vítězem. Podle jejího názoru tento fakt nemůže popřít ani ten nejnadšenější Obamův příznivce.

Kritika z řad amerických konzervativců: Obamo, do čeho jsi nás to zase uvrtal?
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Stačí si přečíst podmínky dohody a každému je tato skutečnost jasná. Dlouholeté sankce uvalené na Írán budou zrušeny okamžitě, takže země bude moci okamžitě použít 150 miliard dolarů. To přitom byla hlavní páka, kterou si mohl Západ na Íránu vynutit dodržování pravidel. Kritici dohody přitom od začátku upozorňovali, že by sankce měly být rušeny postupně a podle toho, jakým způsobem Írán dodržuje dohodu,“ píše Hollisová a uvádí, že bez sankcí bude velmi obtížné, ne-li nemožné přinutit Írán naslouchat Západu.

Splnění podmínek dohody podle Hollisové v každém případě není pro Írán nijak obtížné. „Experti odhadovali, že země se nachází jen pár měsíců od bodu, kdy bude moci vyrábět jaderné bomby. Nová dohoda tento bod vzdálila, a teď se podržte, o jeden rok! Írán by také měl omezit počet centrifug, ale stále jich bude mít v provozu několik tisíc. Přitom může mít i nadále v provozu svůj civilní jaderný program. Jaderné reaktory v Arakau a Fordow tak zůstanou v provozu,“ uvádí Hollisová a táže se, jak se vlastně liší civilní program od toho vojenského. „Budou to schopni mezinárodní inspektoři rozpoznat?“ dodává Hollisová.

  • Celý text v angličtine k dispozici ZDE

„Bývalý šéf inspektorů OSN David Kay varuje, že nikoli. V rozhovoru s Patrickem Tuckerem se Kay nechal slyšet, že když bude detekována radiace, Íránci vždy mohou říci, že jde o pozůstatky starého jaderného či nového civilního programu. Kay také vysvětloval, že současné technologie mohou mít využití pro více účelů, tedy pro civilní i vojenské účely. To bude podle něj pro inspektory představovat největší výzvu,“ píše Hollisová a cituje Kayovy pochybnosti vztahující se k zadávání veřejných zakázek íránské vlády. „Kdybych si měl vsadit na první porušení dohody, bude se patrně vztahovat k zadávání zakázek souvisejících s jádrem. Íránci dokážou něco takového utajit nejlépe, co jsem kde viděl,“ prohlásil Kay.

„Írán prostě dostal to, co si od začátku přál, a Spojené státy zcela propadly. Země má nyní 24 dní na to, aby ke svým zařízením vpustila inspektory, pokud o to požádají. V případě odmítnutí se bude celá záležitost řešit na mezinárodní komisi, kde má Írán stejně jako Rusko a Čína svého zástupce. Není příliš těžké si představit, jak dlouho může takové posuzování trvat, a Írán mezitím může snadno porušovat pravidla uzavřené dohody,“ obává se Hollisová, která vidí další problémy dohody také ve stanovení velmi krátkých lhůt. „S dostatkem uranu může země za rok vyrobit jadernou bombu. Chybí už jí jen dodat zařízení pro jejich přepravu. Jaké štěstí, že si může Írán do pěti let koupit rakety, válečné lodě, tanky i vrtulníky,“ sarkasticky dodává Hollisová.

„Je skutečně nepochopitelné, co motivuje prezidenta Obamu, aby důvěřoval zločinnému íránskému režimu, který volá po zničení Izraele a jehož obyvatelé tak často skandují smrt Americe. Není jasné, proč se prezident nepoučil ze svého naivního vystoupení v Káhiře před šesti lety. Tehdy poznamenal, že naši nepřátelé na Blízkém východě nám vyjdou vstříc, pokud projevíme dobrou vůli. Skutečnost, že na této naivní představě stále lpí, je hluboce znepokojující. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl po svém vystoupení v Kongresu na začátku roku vysmíván za údajně útočnou rétoriku vůči chystané dohodě. Nyní se ukazuje, že jeho obavy byly na místě. Tato dohoda není o tom, jestli, ale kdy bude mít Írán jadernou bombu,“ uzavírá Hollisová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…