Krize kolem ČT? Do situace vstoupil prezident Zeman. Nečekaným krokem

28.01.2020 12:12

Na přelomu října a listopadu minulého roku se objevila kauza související s Lidicemi. Konkrétně s matkou Marie Šupíkové, jedné z přeživších vyvraždění Lidic. Dle reportáže Reportérů ČT měla matka Šupíkové udat Židovku Štěpánku Mikešovou. Toto tvrzení ovšem bylo zpochybněno. A v atmosféře, kdy se bude rozhodovat, kdo zasedne v Radách ČT a ČRo, se prezident Miloš Zeman rozhodl Marii Šupíkovou podpořit dopisem. Kde ji konejší, že lidé „s kamenným srdcem“ nemohou vyhrát. „Ačkoliv se jim dostává velkého prostoru v některých médiích,“ dodal.

Krize kolem ČT? Do situace vstoupil prezident Zeman. Nečekaným krokem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Resslovu výpověď jako nevěrohodnou a účelovou zpochybnil na Info.cz archivář Vojtěch Šustek. „Evžena Ressla ale nemůžeme brát jako věrohodného svědka, protože on sám Mikešovou gestapu předal, a měl tudíž mnoho důvodů, aby to na někoho sváděl,“ vysvětlil Šustek, proč není výpověď četníka věrohodná.

Anketa

Chcete zrušit Českou televizi?

94%
6%
hlasovalo: 46897 lidí

Poté, co reportáž vyšla, podali zbylí přeživší stížnost přímo na adresu České televize a také do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Marie Šupíková dále zdůvodňovala, proč je obvinění nepravdivé, v rozhovoru pro Deník.cz. „Paní redaktorko, já jsem bydlela s rodinou tady v Lidicích. Kdyby moje maminka udělala to, co říká pan Kyncl, myslíte, že by se nenašel nikdo, kdo by mi to dal najevo? Naše ženy v roce 1947, když byl souzen velitel kladenského gestapa Wiesmann, svědčily u soudu a všechno sledovaly. Kdyby moje maminka udala Židovku, myslíte, že by se tím souzení nacisti nepochlubili, že by to nevytáhli jako důkaz kolaborace místních lidí? To se nikdy nestalo. Pan Šustek přinesl důkazy, že maminka je nevinná a nikoho neudala. Pan Kyncl se spokojil s prohlášením četníka Ressla, které nebylo ani podepsané.“

„Oni tou reportáží podle mě nechtěli uctít památku Lidic, ale vzbudit senzaci. V té době už věděli, že maminka byla očištěna, a přesto to odvysílali. To beru jako nehoráznost a neúctu k lidickým obětem, které leží tady ve společném hrobě,“ vyjádřila se o reportáži Wollnerových Reportérů ČT.

Nyní tuto aféru v čase, kdy poslanci budou vybírat do rady ČT hned 6 nových členů, opět rozvířil prezident Zeman. Napsal Marii Šupíkové dopis, jehož text zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Celý text dopisu prezidenta republiky:

Vážená paní Šupíková,

žijeme v době, která ztrácí úctu k předkům, jejich životům a utrpení spojeném s 20. stoletím. Pro ty, na které minulý rok dolehl svou nezměrnou krutostí, je velmi těžké unést pýchu a necitlivost lidí domnívajících se, že jsou vykladači jediné pravdy.

Vím, že takové těžké období prožíváte i Vy. A proto vás chci povzbudit tímto osobním dopisem. Prosím, nedejte se a nepodlehněte pocitu, že je vše ztraceno a nic nemá smysl. Není tomu tak! Většina občanů naší krásné země nezapomíná na utrpení Lidic, nezapomíná na nevinné oběti německých okupantů, nezapomíná na přeživší.

Věřte, že není žádného důvodu vnitřně se trápit kvůli několika lidem, kteří mají kamenná srdce. Nemohou vyhrát, ačkoliv se jim dostává velkého prostoru v některých médiích. Úspěch by jim přineslo jedině to, kdybychom jejich tlaku podlehli a vzdali život.

Chci, abyste věděla, že jsem s Vámi a myslím na Vás. Vím, že je ve věku seniorském, kdy chybí fyzické síly, složité čelit náporům zla, ale při památce nevinných obětí máme povinnost dál bojovat.

Přeji vám nejen mnoho vnitřní síly a pevné zdraví, ale zároveň vás chci ujistit, že nejste v tomto světě osamocena.

S úctou

Miloš Zeman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…