Krize mezi Zemanem a rektory graduje, v pondělí někteří nepřijedou na Hrad

25.10.2013 11:30

Rektoři jednají o společném postupu ohledně účasti na oslavách státního svátku 28. října na Pražském hradě. Někteří se už rozhodli, že do Vladislavského sálu na předávání státních vyznamenání nepůjdou. Jsou mezi nimi například rektoři Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého v Olomouci. Vadí jim to, že prezident Miloš Zeman nepozval dva rektory, kteří v minulosti zastávali jiný postoj než on. Naopak rektor Akademie výtvarných umění se oslav zúčastní. ČTK to zjistila od zástupců vysokých škol.

Krize mezi Zemanem a rektory graduje, v pondělí někteří nepřijedou na Hrad
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Rektoři vysokých škol

Pozvánku na tradiční oslavu nedostal rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Bek si to vysvětluje tím, že prezidentovi s ohledem na předvolební kampaň neumožnil při jeho zářijové návštěvě Brna přednášet na univerzitě. Grubhoffer zase na jaře odmítl přijet na jmenování profesorů, protože mu vadilo to, že Zeman nechtěl jmenovat profesorem Martina C. Putnu.

Domlouvání společného postupu rektorů potvrdil ČTK zdroj z Univerzity Karlovy, jejíž rektor Václav Hampl je předsedou České konference rektorů, a také zástupci některých dalších univerzit.

"Vzhledem k tomu, že nebyli pozváni rektoři Masarykovy a Jihočeské univerzity, jsem byl nucen svou účast odmítnout," uvedl například rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň. Rektor liberecké univerzity Zdeněk Kůs už dříve oznámil, že na Hrad nepůjde, důvody dnes nechtěl komentovat.
S největší pravděpodobností nepojede do Prahy ani rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Jakub Novotný. "Se selektivním výběrem ze strany ať už Hradu nebo prezidenta, osobně nesouhlasím a myslím, že bychom tento názor měli dát společně najevo," řekl Novotný. Podobně se rozhodl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. "Oslav na Pražském hradě se nezúčastním, protože nesouhlasím se selektivním výběrem rektorů, a budu v tomto smyslu informovat Kancelář prezidenta republiky," uvedl Močkoř.

Naopak rektor Akademie výtvarných umění Jiří Kotalík na oslavy půjde. ČTK řekl, že se chce poklonit oceněným. Také rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem René Wokoun se oslav zúčastní. "Přijde mi, jakoby pánové byli na pískovišti a vzájemně si bourali bábovičky. To se mi nelíbí," uvedl Wokoun. Rektor Bek si podle něj měl zachovat nadhled a velkorysost.

Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig dnes nechtěl své rozhodnutí sdělit. Vyjádří se prý až po volbách, aby neovlivnil rozhodování voličů. Rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls svou účast dříve potvrdil, ale poté, co vyšlo najevo, že někteří jeho kolegové pozváni nebyli, svou účast ještě zváží.

Kvůli prezidentově postupu odmítl účast na oslavách i pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…