Krize nekrize, Češi stále mocně přispívají na dobročinnost

24.12.2013 10:01

Navzdory probíhající hospodářské krizi přispívají Češi neztenčenou měrou na humanitární pomoc. Podle serveru Týden.cz asi 30% všech vybraných peněz putuje na pomoc po přírodních katastrofách a na sociální pomoc. Naopak nejméně obyvatelé naší země dávají na podporu lidských práv. V průměru každý dárce věnuje ročně asi jedenáct tisíc korun. Celkem je to zhruba 1,4 miliardy.

Krize nekrize, Češi stále mocně přispívají na dobročinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tato čísla vyplývají z údajů Fóra dárců. "Přes nejrůznější ekonomické i společenské turbulence zůstává objem peněz průběžné stabilní. Dlouhodobě se čísla pohybují na obdobných hladinách. Zhruba 1,4 miliardy korun ročně darují jednotlivci, respektive odepisují si z daní. Zhruba 2,2 miliardy darují firmy," uvedla Klára Šplíchalová z Fóra dárců na nedávném dárcovském summitu.

Třicet procent z vybrané sumy putuje na humanitární a sociální pomoc, devatenáct procent připadne na projekty pro děti a rodiny. Devět procent jde na  životní prostředí, po osmi procentech na vzdělávání i na kulturu, sedm procent na zdravotnictví, pět procent na regionální a komunitní rozvoj, po dvou procentech na volný čas a na rozvoj neziskového sektoru. Jedno procento jde na obnovu kulturních památek. Osm procent podpořilo jiné aktivity, ani ne procento pak ochranu lidských práv.

Například charitní sbírka pro zaplavené vynesla letos 40,73 milionu korun a pro tajfunem poničené Filipíny asi 8,78 milionu. V letošní tříkrálové sbírce se získalo bezmála 77 milionů korun. Od roku 2000 v ní lidé v Česku darovali téměř 759 milionů korun.
 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …