Krize pokračuje: Sobotka odmítl jmenovat Babišovu favoritku Schillerovou

15.05.2017 10:03

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odmítl návrh hnutí ANO na obsazení postu šéfa státní kasy. Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová nemá podle Sobotky potřebné předpoklady pro dobrý výkon funkce ministryně. „Žádám ANO o urychlené předložení jiného návrhu,“ sdělil Sobotka. Vládní krize tak pokračuje.

Krize pokračuje: Sobotka odmítl jmenovat Babišovu favoritku Schillerovou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Sobotka následně zveřejnil i důvody, proč se tak rozhodl.

„Paní Schillerová nese společně s generálním ředitelem Finanční správy Janečkem odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup Ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy. Ministerstvo financí začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny. Po této krajně negativní zkušenosti nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů či dalších daňových problémů současného ministra financí,“ zmínil Sobotka s tím, že předchozí výběr Schillerové do funkce náměstka pro daně a cla podle zákona o státní službě je navíc zpochybněn silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka.

„Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerové na Andreji Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla paní Schillerová fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra. Nechci se jako předseda vlády dostat do situace, kdy jmenuji do ústavní funkce ministra někoho, kdo bude veřejností vnímán a považován pouze za nesamostatnou loutku či převodovou páku,“ dodal. To by byla podle jeho slov jednoznačně devalvace funkce člena vlády.

Sobotkovi vadí také to, že Schillerová ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. „V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy, například v oblasti zvýšené frekvence používání tzv. zajišťovacích příkazů. Nový ministr by měl zajistit, že chování daňové správy bude hodnoceno objektivně, jak s ohledem na potřebu důsledně vybírat daně, tak nutnost dát jistotu slušným a poctivým daňovým poplatníkům. Takového objektivního přístupu by však paní Schillerová vzhledem k charakteru jejího dosavadního působení nebyla schopna,“ řekl rázně Sobotka. 

Závěrem dodal, že však respektuje právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta. „Jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce. Takovou záruku bych u paní Schillerové bohužel neměl,“ uzavřel ve svém tiskovém prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…