Krize skončila! A zrušme blokádu Kuby, zvěstoval Američanům jejich prezident Obama ve velkém projevu

21.01.2015 8:13

Spojené státy nebudou posílat své vojáky do dalších válek ve světě, ale hodlají vést protiteroristickou koalici k vítězství nad Islámským státem v Iráku a Sýrii. Prohlásil to americký prezident Barack Obama v úterním poselství o stavu unie. Dále vyzval kongres, aby ještě letos začal pracovat na ukončení obchodního embarga vůči Kubě. Obama chce také nové daně a více peněz do dostupného vzdělání. Informaci o tom přinesla ČTK.

Krize skončila! A zrušme blokádu Kuby, zvěstoval Američanům jejich prezident Obama ve velkém projevu
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Spojené státy nebudou posílat své vojáky do dalších válek na Blízkém východě, ale hodlají vést protiteroristickou koalici k vítězství nad Islámským státem (IS) v Iráku a Sýrii. Prohlásil to americký prezident Barack Obama v úterním poselství o stavu unie. V projevu vyzval Kongres ke schválení použití síly proti radikálům. Věznici na Guantánamu, kde jsou drženi lidé podezřelí z terorismu, USA co nejdříve zavřou, potvrdil svůj dřívější plán šéf Bílého domu. Zároveň varoval zákonodárce, že jakoukoli snahu o přijetí sankcí vůči Íránu bude vetovat.

"Místo abychom se nechali zatáhnout do další pozemní války na Blízkém východě, vedeme širokou koalici včetně arabských států... Tato snaha vyžaduje nějaký čas... Ale uspějeme," řekl Obama s tím, že USA potřebují svět ujistit o své vnitřní jednotě v boji proti IS. Kongres by proto podle něj měl použití síly formálně schválit, což učinil naposledy před válkou v Iráku, a zároveň uvolnit nové prostředky na vojenské zásahy na Blízkém východě.

Obama se tak podle analytiků snaží přenést část odpovědnosti za americké angažmá v Iráku a Sýrii na republikány, kteří ovládají obě komory Kongresu a prezidenta často kritizují za příliš měkký přístup vůči islamistickým radikálům.  

Prezident v projevu uvedl, že nehodlá ustoupit od své snahy zavřít věznici na kubánském Guantánamu, kde je držena více než stovka lidí podezřelých z teroristické činnosti. Podle něj nemá smysl provozovat věznici, kterou svět kritizuje a v níž se náklady na jednoho vězně pohybují okolo tří milionů dolarů (téměř 70 milionů korun). Obama se tak postavil proti snahám republikánů o pokračování provozu Guantánama, které minulý týden opozice podpořila přijetím normy omezující možnosti odvozu vězňů z tohoto zařízení. Prezident již dříve prohlásil, že by chtěl věznici uzavřít do konce letošního roku.

Šéf Bílého domu Američany ujistil, že USA budou pokračovat v současné strategii, kdy se snaží řešit většinu krizových situací ve světě diplomacií. Zdůraznil to jak v případě Ukrajiny, kterou podle něj USA budou nadále podporovat proti ruské agresi a na cestě k demokracii, tak pokud jde o vyjednávání o íránském jaderném programu, které v současnosti vedou světové velmoci s Teheránem. "Ode dneška do jara máme šanci vyjednat úplnou dohodu, která zabrání Íránu v jaderném ozbrojení," prohlásil prezident. Republikány ovládaný Kongres, kde se objevují návrhy na přijetí protiíránských sankcí, přitom varoval, že přijetí postihů vůči íránskému režimu bude vetovat.

Spojené státy jsou ekonomicky silnější než dříve, je však třeba posílit pozici střední třídy a podpořit americké podniky. Uvedl to americký prezident Barack Obama v každoročním poselství o stavu unie. Šéf Bílého domu hodlá navrhnout změny daňových zákonů a další opatření, která by měla zlepšení situace amerických rodin financovat. Značná část těchto prostředků by měla jít do podpory vzdělání a péče o děti. Řada jeho plánů však pravděpodobně narazí na odpor republikány ovládaného Kongresu.  

Obama hodlá zlepšit výběr daní, zamezit únikům a takto získanými penězi podpořit financování dostupného bydlení pro rodiny, které jsou v problémech. Rodinám s dětmi by podle prezidenta měla klesnout daňová zátěž díky novým úlevám na děti. Obama rovněž přislíbil pomoc federálního rozpočtu jednotlivým státům při rozšiřování předškolní výchovy. Na podporu mateřských škol mají jít peníze ze zvýšení daní za tabákové výrobky.

Prezident rovněž oznámil, že hodlá zajistit bezplatné vzdělávání ve dvouletých studijních programech městských vyšších škol. Chce rovněž navrhnout nové postihy pro ty podniky, které dávají svým zaměstnancům nižší než minimální mzdu.

Obama neopomenul zdůraznit, že americké ekonomice se daří nebývale dobře a že například díky cenám energie běžná rodina ušetří jen na pohonných hmotách stovky dolarů ročně. Ekonomika USA roste podle prosincových údajů nejvíce za 11 let a nezaměstnanost klesá k pěti procentům. Kongres by podle prezidenta měl zvýšit některé daně, což by umožnilo získání dodatečných 320 miliard dolarů (zhruba 7,7 bilionu korun).  

Vzhledem k tomu, že prezident poprvé za šest let své vlády čelí republikány zcela ovládanému Kongresu, v řadě plánů pravděpodobně narazí na odpor pravice. Zdrojem peněz potřebných k financování těchto jeho plánů se totiž mají stát zejména nové daně a poplatky pro banky a kapitálové zisky, s čímž republikáni nesouhlasí.

Tradiční odpověď opozice letos přednesla senátorka za stát Iowa Joni Ernstová, podle níž se s republikány vedeným Kongresem země vydá na jinou cestu, než po které ji vedl Obama šest let. Nově zvolená senátorka kritizovala Obamu za to, že se místo skutečných potřeb Američanů věnoval v minulých letech prosazování "neúspěšných projektů jako Obamacare" (reformy zdravotnictví), jež je dlouhodobým terčem kritiky republikánů. Ty chtějí Obamovu reformu zrevidovat.

Na druhou stranu dala senátorka najevo, že republikáni hodlají s prezidentem spolupracovat na některých tématech, jako efektivnější výběr daní či vytváření nových pracovních míst.

Prezident ve svém již šestém poselství prohlásil, že nehodlá dopustit změnu v novém systému zdravotní péče, který má umožnit dostupnou péči pro všechny Američany. Ani republikánům neustoupí v otázce legalizace pobytu ilegálních imigrantů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…