Krize v ČT: Němcová vidí varovný signál. Zbystřit!

19.11.2020 12:41

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) se vyjádřila k aktuální situaci v Radě ČT. Podle ní je velmi znepokojující. Vadí jí zejména situace, která se odehrála na jednání Rady ČT dne 11. listopadu, kde došlo k odvolání Dozorčí komise.

Krize v ČT: Němcová vidí varovný signál. Zbystřit!
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

„Aktuální situace v radě ČT je velmi znepokojující. Komise pro sdělovací prostředky se sešla včera ráno a přijala své usnesení. Odpoledne školský výbor schválil v identickém znění své usnesení také. Máme hlavní výhrady k tomu, co se odehrálo na jednání Rady ČT dne 11. 11. 2020, kde došlo k odvolání Dozorčí komise," poznamenala Němcová.

"Přijali jsme usnesení, ve kterém konstatujeme, že dle našeho názoru byla dozorčí komise odvolána protiprávně. Dalším bodem usnesení byla výzva, aby se Rada chovala transparentně, neb zastupuje koncesionáře, a proto má být srozumitelná, aby všichni jejím výrokům rozuměli. Odvolání Dozorčí komise proběhlo bez řádného zdůvodnění. Obávám se, že někteří radní projevili svou nekompetenci. Jsem přesvědčená, že stupňující se tlak ze strany některých členů Rady ČT vede k ohrožení svobodného prostoru a vede k autocenzuře ve vysílání veřejnoprávního média. Je to varovný signál, proto bychom měli všichni zbystřit a dávat pozor na veškeré kroky, které tato Rada bude činit,“ konstatovala také Němcová.

Na základě návrhu radní Hany Lipovské minulý týden odvolala Rada České televize na svém zasedání pětičlennou Dozorčí komisi. Důvodem, proč se Rada ČT takto rozhodla, jsou prý vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu Rady. Své rozhodnutí na jednání dále více nezkonkretizovala.

Odvolání Dozorčí komise podle vyjádření České televize přišlo v tu nejnevhodnější dobu. „Odvolání komise v době, kdy na základě požadavků Rady ČT management předložil nové dlouhodobé plány ČT, kdy potřebuje schválit kvůli dopadům covidu změny v rozpočtu letošním a sestavuje rozpočet na rok 2021, je značně problematické,“ řekla mluvčí ČT Karolína Blinková.

ČT tím podle jejích slov na neznámou dobu ztrácí odborného partnera pro diskusi o zásadních záležitostech fungování instituce a Rada jakékoli odborné zázemí pro posouzení strategických materiálů.

Dozorčí komise je podle vedení České televize odborným garantem Rady při kontrole hospodaření a vyjadřuje se zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám.

Dodejme, že Dozorčí komise je servisním orgánem Rady ČT, pro kterou má zpracovávat odborná stanoviska v oblasti hospodaření. Rada ČT je jejím zřizovatelem a vedení ČT s ní oficiálně nemá nic společného.

Radní práci komise kritizovali dlouhodobě. Na srpnovém jednání se radní Kratochvíl v rozčílení ptal předsedy komise, zda si z něj dělá šoufky. Stalo se tak poté, co komise označila mnohamilionové výběrové řízení na nový provozní systém (výměnu systému SAP za systém Helios) jako bezvadné, načež po dotazech radních předseda připustil, že ani nekontrolovali požadovanou dokumentaci.

Radní Kratochvíl také opakovaně vyjadřoval pochybnosti, zda komise působí v zájmu svého zřizovatele, tedy Rady, nebo někoho jiného.

Kvůli odvolání Dozorčí komise se včera také před budovou České televize demonstrovalo, včera pak z postu předsedy Rady ČT odstoupil René Kühn, následoval jej i místopředseda Jaroslav Dědič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…