Krkavec Ištvan, napsal komentátor o obvinění Nečase

13.02.2014 9:02

Hned dva komentátoři se ve středečním tisku opřeli do vyšetřovatelů kauzy Nagyová, která získala nový rozměr vznesením obvinění vůči bývalému premiérovi Petru Nečasovi. Petr Honzejk z Hospodářských novin a Martin Zvěřina z Lidových novin se spravedlivě podělili o útoky na návladního Ištvana, který se prý stává fanatikem, a policistu Šlachtu, který si nehorázně vyřizuje osobní účty.

Krkavec Ištvan, napsal komentátor o obvinění Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk nazval Ivo Ištvana „krkavcem práva“. Doposud prý bylo možné olomouckého vrchního státního zástupce hájit, dokonce snad mohla být sympatická jeho umanutost, se kterou se snažil dokázat, že politické trafiky jsou trestným činem. Nyní však podle Honzejka umanutost přešla ve fanatismus.

„Když čteme, že důvodem opakovaného obvinění Petra Nečase je ´řešení otázky celospolečenského významu´, naskakuje nám husí kůže,“ píše komentátor. Ve svobodné společnosti podle něj nesmí tyto otázky celospolečenského významu řešit policie. A už vůbec nesmí represivní složky tvořit výklad zákona, nebo dokonce Ústavy.

V žádném případě pak nelze tyto „otázky celospolečenského významu“ řešit metodou pokusů na živých lidech. Policejní obvinění ničí život, obvykle definitivně pošramotí pověst, nadosmrti poznamenává kariéru. Pokud pod vlivem touhy řešit celospolečenské otázky ztratíme respekt k jednotlivci, dostaneme se podle Honzejka zcela mimo okruh západní demokracie.

Policisté a státní zástupci také nesmí o vlastní vůli rozšiřovat výklad práva a kriminalizovat to, co doposud bylo povolené. V takovém případě vzniká prostředí, kdy si před policisty a prokurátory nikdo nebude moci být jist. A takové prostředí lze stěží nazvat „svobodným“.

Ivo Ištvan podle něj nepochybně vede svůj boj upřímně a sám sebe považuje za orla práva. Je prý povinností ostatních tohoto pána upozornit, že se ve skutečnosti místo toho stal krkavcem, klovajícím do vnitřností právního státu.

Martin Zvěřina se v Lidových novinách přidává sloupkem o „Šlachtově policii“. Ta se podle něj stala nástrojem osobní pomsty šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty. Ten nedávno prostřednictvím veřejnoprávní televize zveřejnil sestřih ze zatýkání Jany Nagyové a otevřeně jej deklaroval jako boj proti jejímu partnerovi a tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi.

Šlachta se netajil tím, že video zveřejnil jako reakci na mediální výstupy expremiéra. Podle Zvěřiny však nic takového udělat nesměl, byť Nečasovy výlevy o gestapu a padesátých letech můžeme považovat za hysterické. Jenže Nečas je nyní soukromník, který kromě vykládání do novin už nemůže nic, kdežto Šlachta je „úřad“, mající k dispozici širokou škálu skutečně účinných prostředků. Proto by se neměl uchylovat k takto osobním útokům.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…