Krnáčová bude mít tým na zděděné problematické projekty

18.11.2014 9:38

Kandidátka na primátorku Prahy za hnutí ANO Adriana Krnáčová se chystá vytvořit „tým Minulost“. Ten by se měl zabývat projekty, které už proběhly a visí nad nimi otazníky. Podle Lidových novin by se tak už nemělo opakovat například to, co se přihodilo primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS) a radním, když byli obviněni v kauze Opencard, přestože ji zdědili po exprimátorovi Pavlu Bémovi (ODS).

Krnáčová bude mít tým na zděděné problematické projekty
Foto: ODS
Popisek: Adriana Krnáčová

V rámci primátorské kanceláře bude podle Lidových novin fungovat nový tým s názvem Minulost. „Bude se zabývat projekty, které proběhly a visí nad nimi zásadní otazník. U problematických zakázek budeme zjišťovat, zda je možné napravit pochybení. Cílem týmu, který budou tvořit právníci, ekonomové a studenti práv a ekonomie, je vypomáhat odboru interního auditu. Ten hodlám vyztužit interními i finančními auditory,“ uvedla Krnáčová.

LN popisují, že jednou z prvních věcí, kterou se tým bude zabývat, je návrh odcházejícího pražského vedení na arbitrážní řešení sporu města s holandskou firmou eMoneyServices – dodavatelem Opencard.

Odcházející primátor Tomáš Hudeček (původně TOP 09) a jeho tým tak totiž navrhují řešit část 34milionového dluhu za licenci ke kartám. Hlavní město prý ale odhaduje výši závazků mnohem menší, jen v řádu několika milionů.

Krnáčová: Zavání mi to zločinným spolčením

„Místo soudního přezkumu a zjištění oprávněnosti finančního nároku dané firmy se město domluví s dodavatelem, udělá arbitráž, vyplatí firmě peníze a nazdar. Nepřipadá mi, že toto je ideální konstrukce pro daňové poplatníky. Zavání mi to zločinným spolčením,“ říká k takovému způsobu Krnáčová.

LN podotýkají, že Opencard není prvním případem, kdy se pražská radnice rozhodla přistoupit k vyřešení problematických zakázek formou smírčího řízení. Proč je tento způsob poněkud problematický, ukazuje deník na příkladu tunelu Blanka. Praha za jeho stavbu dlužila firmě Metrostav. Jenže zhotovená práce se lišila od původní zakázky, a proto se prý radní obávali proplácet faktury. Obrátili se na rozhodčí soud. Ten rozhodl miliardy zaplatit, přestože stavba neodpovídá vysoutěžené zakázce. Tak prý pražští politici, možná nevědomky, vytvořili nebezpečný precedent, kterým je návod, jak se bez soutěže dostat k veřejné zakázce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…