Krnáčová může být primátorkou i v roce 2016. A to dlouho

03.01.2016 11:29

Situace kolem pražského magistrátu zůstává patová. Žádná z opozičních stran není schopná dát dohromady většinu a zároveň jim podle našich zjištění vyhovuje zůstávat tam, kde jsou. Kritika se totiž bude valit výhradně na zástupce ANO, a plusové body tím mohou získat především členové ODS a TOP 09. Ač se to některým nemusí líbit.

Krnáčová může být primátorkou i v roce 2016. A to dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ludvík, Daniel Hodek a Adriana Krnáčová

ParlamentníListy.cz měly možnost hovořit s poslancem TOP 09, který situaci v Praze dlouhodobě sleduje. Z jeho slov vyplývá, že zájmem individualit v Topce může být primátorský řetěz, ale logičtější by bylo zdržet se až do příštích voleb v opozici. „Primátorka Krnáčová je nejlepším nástrojem pro výhru TOP 09 v nadcházejících volbách. Tlačit se na její místo a žehlit to, co natropila, není státnické řešení,“ uvedl poslanec, který si nepřál být jmenován. „Je to ale v rukách vedení kraje a zároveň zastupitelského klubu,“ podotk.

A právě v klubu Topky je situace míň a míň přehledná. Na post primátora se totiž chystají nejméně dva jeho zástupci. Jiří Nouza a Václav Novotný. Od obou z nich navíc vycházejí signály na samostatná jednání s potenciálními koaličními partnery. Samozřejmě i z hnutí ANO. Vždy doposud platilo, že možná koalice s ANO nemůže zachovat primátorskou stolici pro Adrianu Krnáčovou. Ta však veškeré výzvy k vlastní rezignaci odmítá s tím, že má podporu krajského vedení. To je s největší pravděpodobností pravda. Na její straně stojí jak pražský předseda, ministr obrany a poslanec Martin Stropnický v jedné osobě, tak i místopředseda pražského ANO Jan Říčař. Důvod k rezignaci tak Krnáčová skutečně nemá. Tlak ze zastupitelského klubu, kde většina členů stojí proti ní, ale může s výslednými kartami dost zamíchat.

„Na rozhodnutí kraje nemusí brát náš klub ohled, ačkoli si někdo může myslet, že to nařízením změní,“ řekl ParlamentnímListům.cz zastupitel Babišova hnutí. Ani on nechtěl být jmenován. „Krnáčovou jsme opakovaně žádali, aby rezignovala, a uvolnila tím blokovaná jednání, nevyhověla. Její podpora se tenčí, jenomže zatím je pravda, že to nikam nesměřuje,“ dodal.

Velmi zvláštní jednání nepředvádí jen primátorka, ale i další koaliční partneři. Jedním z nich může být Jana Plamínková z Trojkoalice. Ta na mimořádnou radu 23. prosince navrhovala řešení svozu odpadu za cirka 13 miliard, avšak nakonec se na jednání k velkému úžasu přítomných nedostavila. „Měla prý dovolenou, je vidět, že Trojkoalice raději uteče, je to směšné. A ještě směšnější bylo, že dovolenou jí podepsala Krnáčová, která se hlasování zdržela. Byla to parodie,“ doplnil pikantní informace z jednání zastupitel ANO.

Mí Pražané mi rozumějí?

Občanští demokraté stejně jako třeba Piráti vyčkávají. A nemají kam spěchat. Aktuální rozpočet metropole, který prošel na posledním zastupitelstvu, se prý nesl nejen v duchu velké hádky mezi primátorkou a náměstkyní Kislingerovou, ale výrazně se pod něj podepsaly právě opoziční strany ODS a TOP 09. Interpretace televize Nova byla až taková, že ANO schválilo rozpočet opoziční TOP 09, a primátorem tudíž bude někdo z jejích řad. To se samozřejmě nestalo.

Jedna výraznější proměnná, s níž mnozí nepočítali, se přece jen stala. Adriana Krnáčová si po více než ročním propadu polepšila v rámci měření popularity hejtmanů, kam se ze své pozice řadí. Poskočila dokonce nejvíc ze všech čtrnácti hodnocených osobností, a to skoro o pět procent. Pro porovnání: o tolik si paradoxně v popularitě politických osobností agentury STEM nepolepšil ani předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Rozpočet je schválený, jakákoli nová kritika se snese na bedra primátorky a my nemáme kam spěchat, ať je tam klidně do dubna, května, pak se uvidí,“ uzavřel poslanec TOP 09. „V lednu, kdy bude zastupitelstvo, se to samo sebou může změnit, ale proč?“ uzavřel.

Z nemnoha svátečních vyjádření pražských politiků, které naše redakce obdržela k uveřejnění, navíc vyplývá, že budoucí sestava vládnoucí garnitury nikoho příliš nepálí. Patrik Nacher (ANO) měl radost z toho, že Praha uspořádala první jarmark, lidovec Wolf se zaradoval, že metropole bude centrem evropského sportu s bohatým programem, ačkoli zapomněl uvést, kolik set milionů to bude stát, a primátorka s ČSSD? Ti zvali do zoo. Možná na páření obřích želv, jejichž pozorování je prý zábava hned několika magistrátních politiků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…