Krnáčová v ČT nejen o tunelu Blanka: Zdědili jsme od předchozího vedení Prahy lahůdky

05.01.2015 19:38

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v pondělním Interview ČT24 hovořila o tom, s čím vším se bude muset vypořádat v roce 2015. Začala ochrankou, pak přeskočila na zákon o prokazování původu příjmů a majetku, který důrazně hájila, a následně se jasně postavila i za služební zákon. Oceňovala i Andreje Babiše (ANO). A pak už došlo na Prahu.

Krnáčová v ČT nejen o tunelu Blanka: Zdědili jsme od předchozího vedení Prahy lahůdky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Hned v úvodu pořadu prozradila, že v tuto chvíli nemá policejní ochranu, ale je domluvena s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), že si o tom znovu promluví, pokud se bude cítit ohrožena. Je totiž připravena "šlápnout na kuří oka" těm, kteří se nelegálně přiživovali na Praze.

Tři největší populisté v zemi

Hovořila také o zákonu o prokazování původu příjmů a majetku. Lidé by podle jejího názoru měli být schopni prokázat, jak ke svému majetku přišli. A pokud někdo tvrdí, že tento zákon bude sloužit především k šikaně slušných lidí, tak jen spekuluje. Stojí přitom za pozornost, že to tvrdí nejen pravicová opozice, ale i poslanec Ivan Pilný (ANO). Ten dokonce tvrdí, že zákon prosazují tři největší populisté v zemi, a to prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Tomio Okamura.

"Mně nepřísluší, abych komentovala slova pana poslance, ale myslím si, že bychom měli více vážit slova, když mluvíme o vrcholných představitelích státu," podotkla k tomu Krnáčová.

Pilný se vymezil i proti zákonu o státní službě, neboť povede k zabetonování státní správy. Volá proto po jeho novelizaci, ačkoli platí teprve od 1. ledna 2015. Krnáčová to ale opět viděla jinak. "Máme tam přechodné období, které dovoluje, aby do státní správy nastoupili kvalitní lidé," uvedla.

Střet zájmů

Pražská primátorka odpovídala také na otázku o střetu zájmů Andreje Babiše (ANO). Podle Krnáčové tuto otázku dostává často a je třeba vidět i druhou stranu věci, že noví lidé přinášejí do politiky svěží vítr. Podnikatel, který si nemusel jít vydělávat do politiky, protože má velké impérium, volil vstup do politiky a je to velmi nepříjemný krok. Zatím tam nevidím žádný problém. Vidím víc to, co je pozitivní, než to negativní," zdůraznila Krnáčová. Ocenila, že chce Babiš udělat něco pro zemi.

Pražské stavební předpisy, tunel Blanka a Opencard

Ve druhé polovině pořadu Krnáčová hovořila o Pražských stavebních předpisech, které byly přijaty ještě za exprimátora Tomáše Hudečka, ale Ministerstvo pro místní rozvoj pozastavilo jejich platnost. Krnáčová z toho viní exprimátora Tomáše Hudečka, ale Pražany současně uklidňuje. "Nehrozí anarchie, budou platit obecné předpisy, a snad budeme mít dost času na to, abychom napravili to, co provedla minulá rada," řekla.

Pár slov řekla i k tunelu Blanka. Stále počítá s jejím otevřením v březnu letošního roku a to i navzdory tomu, že v souvislosti s touto kauzou zdědilo nové vedení města řadu "lahůdek" z minulosti. Jednou z těchto lahůdek jsou i hrozby správce stavby, - firmy IDS - že správu opustí, pokud nedostane zaplacené dlužné částky. Představy města a firmy o výši dluhů se však liší. Vše má rozřešit arbitráž.

V závěru pořadu hovořila Krnáčová i o tom, jak to bude s Opencard. Prozatím se prý nepočítá s tím, že by se Pražané vraceli k papírovým kuponům na dopravu, ačkoli to nelze absolutně vyloučit. Další jednání o pověstné červené kartičce proběhnou už 8. ledna a primátorka by chtěla, aby karta byla pro občany co nejkomfortnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…