Kroutí se jako had, obořil se na Velebu uznávaný profesor

11.09.2016 10:58

Profesor Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se zostra pustil do senátora Jana Veleby. Pro Blesk.cz konstatoval, že se Veleba kroutí jako had, když odmítá vyslovit omluvu za urážku akademiků, byť mu to nařídil soud. Veleba je přesvědčen, že se omlouvat nemusí. Argumentuje tím, že ho soudila příliš mladá soudkyně.

Kroutí se jako had, obořil se na Velebu uznávaný profesor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba a prezident Miloš Zeman

V roce 2014 senátor Jan Veleba napsal v článku, že granty na výzkum Šumavy jsou nadstandardně vysoké a akademikům, kteří tuto část naší vlasti zkoumají, slouží k tomu, aby získali „peníze, docentury a profesury“. Pavel Kindlmann se výzkumu Šumavy věnuje dlouhodobě a slovy senátora Veleby se cítil poškozen. Spolu s dalšími dvěma kolegy proto politika zažaloval. A soud nyní konstatoval, že se Veleba má omluvit. Veleba se proti verdiktu soudu odvolal a omluvit se odmítl.

„Jsem emotivní člověk, tak jsem napsal to, co jsem o tom cítil. Zelení vědci mě zažalovali, soud se táhl hrozně dlouho. V první instanci ve Žďáru nad Sázavou jsem prohrál, soudila mě velmi mladá soudkyně, a tak jsem se odvolal,“ hájil se senátor v debatě krajských lídrů na Vysočině.

Tato slova zvedla Kindlmanna ze židle. „Kroutí se jako had, říká, jak je emotivní člověk a jak byl před třemi lety na tři dny na Šumavě. No to ji asi hodně poznal,“ reagoval profesor. Velebovi navíc vytkl, že požádal o odročení odvolacího soudu, aby verdikt padl až po volbách. „Nevím, proč o to požádal, on se bude samozřejmě vymlouvat, že měl nějaké jednání, ale docela se usmívám nad tím, že to mělo být těsně před volbami a že soudruh Veleba požádal o odročení, aby to bylo po volbách.“

Senátor to však odmítá. Podle jeho názoru je nesmyslné myslet si, že se soud tak rychle vyřeší. Podle Veleby proběhne několik stání a teprve čas ukáže, jak celá kauza dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…