Krúpa dal na policii podnět k obstavení veškerého majetku Bakaly

15.12.2016 20:10

Skupina Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy podala na Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ) podnět k obstavení veškerého majetku podnikatele Zdeňka Bakaly. Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z černouhelné společnosti OKD. ČTK to dnes řekla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Krúpa dal na policii podnět k obstavení veškerého majetku Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Arca figuruje jako jeden z věřitelů v insolvenčním řízení OKD. Těžební firma je v úpadku od května. „Podnět byl podán na Policii ČR v souvislosti s aktuálně probíhajícím trestním řízením, které je uskutečněno na základě námi podaných trestních oznámení týkajících se OKD. Ze strany policie jsme v minulých dnech obdrželi vyjádření o konání právě v tomto trestním řízení,“ uvedla Hanáková. Vzhledem k pozici Arca Capital podle ní není možné z procesních důvodu zvolit podání podnětu soudní cestou, skupina proto zvolila podání na policii.

Bakala ovládá mj. společnost Economia, která vydává například Hospodářské noviny nebo prostřednictvím své ženy firmu Luxury Brand Management, provozující luxusní butiky v centru Prahy. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že k případu OKD si vyhradilo podávání informací Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. „K probíhajícímu vyšetřování se nebudeme nijak vyjadřovat,“ řekl ČTK Alexandr Dadam z ostravské pobočky zastupitelství.

Krúpa se v otázce OKD angažuje dlouhodobě. Již dříve nabídl, že firmu koupí. Členy představenstva a dozorčí rady firmy pak mimo jiné vyzval, aby získali od bývalých majitelů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy z let 2006 až 2012.

Hanáková dnes upozornila, že jen hodnota nemovitostí, jejichž vlastníkem či spoluvlastníkem Bakala je, představuje majetek ve výši více než miliardy korun. „Mezi nejhodnotnější z nich patří budova na Loretánském náměstí v Praze, která má sloužit jako budoucí Knihovna Václava Havla, Bakalovo honosné sídlo v šumavské obci Modrava nebo pražské Forum Karlín,“ dodala.

V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami přes 11 000 lidí, kmenových zaměstnanců je okolo 9500. OKD se dostalo do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Sama firma na sebe podala insolvenční návrh a soud ji poslal do úpadku. Pohledávky vůči OKD přihlásilo přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel. Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…