Kruté, nelidské, ponižující. Toto dělala s vězni CIA

29.03.2016 13:02

Britský deník The Guardian odhaluje temné pozadí zacházení CIA se zajatci podezřelými z terorismu. Američtí zpravodajci měli údajně pořizovat fotografie jejich nahých těl před tím, než je poslali ke spřízněným zpravodajským agenturám do zahraničí.

Kruté, nelidské, ponižující. Toto dělala s vězni CIA
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

CIA se tak chtěla podle britského deníku krýt před případnými právními důsledky, kterým by mohla čelit, pokud by byli zadržení vystaveni mučení ze strany partnerských zpravodajských služeb. Na rozdíl od fotografií z roku 2005, které usvědčovaly CIA z používání nezákonných prostředků při zacházení s vězni, se tentokrát podařilo několik fotografií zachovat jako důkazní materiál. „Někteří lidskoprávní aktivisté tvrdí, že fotografování nahých vězňů by mohlo být považováno za potenciální válečný zločin,“ píše The Guardian.

Reportéři britského deníku znají identitu některých protiprávně fotografovaných zadržených, ale z důvodu obav o jejich bezpečnost a důstojnost je nehodlají zveřejnit. „Pokud se ptáte, jestli je fotografování nahých zadržených formou sexuálního ponižování, tak musím odpovědět kladně. Je to kruté, nelidské a ponižující,“ cituje britský deník názor šéfa humanitární organizace Physicians for Human Rights dr. Vincenta Iacopino s tím, že Ženevské úmluvy zakazují fotografování vězňů s výjimkou mimořádných okolností vztahujících se k jejich zadržení.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Fotografování nebo natáčení zadržených ve věznicích pod dozorem CIA však není tento případ. Pokud existují vážné důkazy o tom, že CIA pořizovala snímky nahých vězňů, mělo by dojít k řádnému prošetření pro podezření z porušování mezinárodního práva,“ míní Nathaniel Raymond z iniciativy Harvard Humanitarian Initiative, která shromažďuje důkazy o porušování práv vězněných. „V loňském roce se o existenci asi 14 000 těchto fotografií dozvěděl také právní zástupce bývalých vězňů z Guantánama. Všechny tyto snímky však zůstávají pro veřejnost nedostupné.“

Jak The Guardian uvádí, mučením CIA vězňů se dlouhá léta zabýval americký Senát a v roce 2014 byla zveřejněna souhrnná zpráva čítající přes 500 stránek. Ta se ovšem zabývala především způsobem vedení výslechu a zadržováním vězňů. Tématu nezákonného fotografování nahých vězňů bylo ve zprávě věnováno jen minimum prostoru.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …