Kruté praktiky norského Barnevernetu tentokrát doložila BBC. A taky se zjistilo, že psychiatr píšící posudky sám dělá velmi nechutné věci

07.08.2018 21:01

Britská BBC se zaměřila na zemi, která je ve většině žebříčků na špičce. Ano, jde o Norsko a odebírání dětí. Jeden z psychiatrů, který doporučoval děti odebrat, byl v dubnu odsouzen k 22 měsícům vězení za stahování dětského porna. A v zemi se ozývají hlasy, že je potřeba přehodnotit všechny případy, kterými se zabýval.

Kruté praktiky norského Barnevernetu tentokrát doložila BBC. A taky se zjistilo, že psychiatr píšící posudky sám dělá velmi nechutné věci
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Norská policie dostala tip již v roce 2015, že dotyčný muž, psychiatr, který chodil na inspekci k těm, u kterých bylo podezření, že jejich děti jsou ve špatném prostředí,  stahoval obrázky s tématikou zneužívání dětí. Ale zabývat se jimi začala až na začátku roku 2017, tedy o rok a půl později. Dotyčný, jehož jméno nebylo zveřejněno, se přiznal, že podobné materiály sledoval už 20 let.

Anketa

Jste zatím spokojeni s prací 2. vlády Andreje Babiše? (hlasování od 7.8.2018)

hlasovalo: 10243 lidí

Až do svého zatčení působil na klíčových postech norského systému na ochranu dětí. Byl také v prestižní komisi expertů na ochranu dětí. Rodiče, kterým byly na základě jeho expertízy děti odebrány, věří, že by závěry měly být přezkoumány. „Jeho úsudku se nedá věřit,“ říká Cecílie, které norský Barnevernet odebral dceru.

Zmíněný Barnevernet, úřad na ochranu dětí se brání, že odsouzený byl pouze jedním ze dvou specialistů, kteří psali posudek, že jejich doporučení schválil soud a jejich poznatky nebyly jediným důvodem k odebrání dcery matce Cecílii. Soudkyně, která v psychiatrově případě rozhodovala, se podle BBC nechala slyšet, že odsouzený si neuvědomoval zcela utrpení, k jakému docházelo na obrazech a videích, které sledoval. To by také mohlo znamenat, že si neuvědomoval, jaké utrpení mohlo nastat dítěti odebranému matce, popř. otci.

Dalším případem je Inez. Má celkem 8 dětí, čtyři z nich už dospělé. Mladší čtyři jí byly náhle odebrány v září roku 2013 a ona sama byla zadržena policií. Důvod? Nařčení, že použila proti svým dětem násilí, což je v Norsku protizákonné. Bránila se, že tak učinila na ochranu svého dítěte, protože jeho sourozenec ho kousal a nehodlal přestat. „Plácla jsem ho/ji (článek neuvádí pohlaví), aby sourozence pustil,“ říká Inez. Prý nebylo správné dítě plácnout, ale bylo zde dítě v nesnázi.

Soud ji zprostil viny v roce 2016. Nestěžuje si, že soud prověřoval nařčení z použití násilí. Ale nelíbí se jí, že soud nenaslouchal výpovědem dětí. Její právnička říká: „Každá otázka byla návodná.“ A dodává: „A když se sečte, kolikrát děti vypověděly, že proti nim matka použila násilí, dojdeme k číslu nula.“

Prý nebyly spokojeni s odpovědí na otázku, kterou položili nejmladší dceři: „Použila na tebe matka někdy násilí?“ Ta jim řekla, že nikdy. Tak se ptali: „Kolikrát tě matka udeřila?“ Prý si udělali názor už předem a snažili se z dětí získat výpovědi, které ho podporovaly. Že bylo dětmi manipulováno uznal i odvolací soud, který Inez sprostil viny.

Dvě děti už byly Inez vráceny, ale po dvou letech zůstávají dvě zbývající v pěstounské péči, i když nezávislý psychologický posudek pochválil rodičovské schopnosti Inez a doporučil vrácení dětí do její péče. Právě tento posudek byl kritizován komisí expertů na ochranu dětí, že je prý zaujatý ve prospěch rodičů, a ignorován. Odsouzený psychiatr se na tom podílel též.

Ale ani komise, ani rada pro zdraví nehodlají přezkoumávat zprávy a posudky, které odsouzený vypracoval. Prý v žádném z nich nepochybil a nenacházela se u něj přehnaná sympatie či antipatie k podezřelým, ani není podezření, že se dopustil trestného činu.

Podle Inez to jenom vypovídá o systému s nedostatkem osobní zodpovědnosti, který zoufale potřebuje reformu. Její děti jí mají být brzy vráceny, ale byla od nich separována pět let a návštěvy a možnosti je vidět byly vzácné. Co ji nejvíce vytočilo je, že odsouzenému psychiatrovi děti odebrány nebyly. Považuje to za důkaz toho, že celá záležitost se zametá pod koberec.

Známé jsou zejména případy, kdy byly děti odebrány cizincům. Ačkoliv to Barnevernet popřel, jeden novinář spočítal, že děti cizinek jsou odebírány až čtyřikrát častěji. Katrin Kochová, přední představitel zmíněné komise expertů říká, že důvod, proč tomu tak je, může být, že Norsko je velice konformní země a pracovníci Barnevernetu si neuvědomují, že je mnoho způsobů, jak děti vychovávat. Podle ministerstva dětí se chystají změny v zákonech, které posílí práva rodin a dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…